Oktoberfest 2024: Rekordna posjećenost uz miran i ugodan ambijent

Katarina Vladogorec avatar
Vrtuljak na Oktoberfestu po noći

Oktoberfest 2024 privukao je čak 3,6 milijuna posjetitelja do svoje polovice, nadmašivši prošlogodišnjih 3,4 milijuna. Prema procjenama organizatora, ovogodišnji festival bilježi izvanrednu posjećenost, dok je atmosfera opisana kao mirna i prijateljska.

Festivalski direktor i minhenski referent za gospodarstvo, Clemens Baumgärtner, istaknuo je kako je ovo “šarmantan i miran Oktoberfest“. Doprinos tome svakako je bilo povoljno vrijeme na početku festivala, koje je dodatno potaknulo dobro raspoloženje među posjetiteljima.

Povećana potrošnja hrane i pića

Među gostima festivala bilo je mnogo stranih posjetitelja, posebno iz Sjedinjenih Američkih Država i Italije. Posjetitelji su ove godine konzumirali znatno više hrane i pića u odnosu na prošlu godinu. Potrošnja hrane porasla je za 10%, dok je potrošnja piva zabilježila porast od 7-8%.

Manje kaznenih djela i medicinskih intervencija

Unatoč velikom broju posjetitelja, festival je protekao u mirnom tonu. Policija je zabilježila smanjenje kaznenih djela. U prvoj polovici festivala prijavljeno je 317 kaznenih djela, dok ih je prošle godine bilo 479. Prema izjavi glasnogovornika minhenske policije, Andreasa Frankena, “Oktoberfest prolazi mirno i prijateljski”, a strože sigurnosne mjere i kontrole na ulazima naišle su na široko prihvaćanje.

Sanitetska služba festivala, koju vodi Aicher-Ambulanz, zbrinula je oko 3000 pacijenata, što je smanjenje od 11% u odnosu na prošlu godinu. Trećina pacijenata završila je na liječenju zbog prekomjernog konzumiranja alkohola, dok je većina intervencija bila lakše prirode.

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI