Connect with us

Savjeti

Obrt u Njemačkoj: Vodič za otvaranje

Objavljeno

on

Gewerbeamt u Munchenu

Odluka o pokretanju obrta u Njemačkoj je veliki korak koji zahtijeva pažljivo planiranje i razumijevanje lokalnih zakona i propisa. Ovaj vodič pruža opsežne informacije o svim aspektima otvaranja i vođenja obrta u Njemačkoj, uključujući pravne procedure, porezne obaveze, administrativne korake, i praktične savjete za uspješno poslovanje.

Odabir pravne forme

Prvi korak u otvaranju obrta u Njemačkoj je odabir odgovarajuće pravne forme. Postoji nekoliko opcija:

 1. Kleinegewerbe/Einzelunternehmen (Pojedinačni Poduzetnik) : Idealno za individualne poduzetnike, jednostavno za postavljanje, no s osobnom odgovornošću za dugove.
 2. GbR (Gesellschaft bürgerlichen Rechts – Društvo Građanskog Prava): Forma bez početnog kapitala, idealna za partnerstva, s zajedničkom odgovornošću.
 3. OHG (Offene Handelsgesellschaft – Otvoreno Trgovačko Društvo): Slično GbR-u, ali za trgovinske aktivnosti, s solidarnom odgovornošću partnera.
 4. KG (Kommanditgesellschaft – Komanditno Društvo): Kombinacija komplementarnih (osobno odgovornih) i komanditnih (ograničeno odgovornih) partnera.
 5. UG (haftungsbeschränkt) / Mini-GmbH: Varijanta GmbH-a s manjim zahtjevima za kapital.
 6. GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung – Društvo s Ograničenom Odgovornošću): Popularna opcija za veće poslove s minimalnim kapitalom od 25.000 eura.
 7. AG (Aktiengesellschaft – Dioničko Društvo): Za velike poslovne pothvate, s visokim zahtjevima za kapitalom i složenom strukturom.

Svaka od ovih opcija ima svoje prednosti i nedostatke, te različite pravne i porezne implikacije.

Obrt u Njemačkoj: Proces registracije

Registracija obrta uključuje nekoliko ključnih koraka:

 1. Prikupljanje Potrebne Dokumentacije: To uključuje osobne identifikacijske dokumente, registracijski obrazac, dokaze o stručnim kvalifikacijama (ako je potrebno), i dokaz o poslovnom prostoru.
 2. Podnošenje Zahtjeva: Registraciju treba izvršiti u lokalnom Gewerbeamt-u ili Industrijskoj i Trgovinskoj Komori (IHK). U nekim regijama moguće je izvršiti online registraciju.
 3. Plaćanje Troškova Registracije: Troškovi variraju ovisno o pravnoj formi i regiji, ali obično iznose od 15 do 60 eura za Einzelunternehmen ili GbR.

Termin u Munchenu možete rezervirati ovdje

Porezne Obaveze i Vođenje Knjiga

Nakon registracije, važno je upoznati se s poreznim obavezama:

 1. Porezna Registracija: Registracija kod lokalnog Finanzamta je obavezna.
 2. Porez na Prihod: Obrtnici moraju redovito podnositi prijave poreza na prihod.
 3. PDV (Umsatzsteuer): Ovisno o prihodima, možda će biti potrebno registrirati se za PDV i redovito podnositi PDV izvještaje.
 4. Doprinosi za Socijalno Osiguranje: To može uključivati zdravstveno osiguranje, mirovinsko osiguranje, i osiguranje u slučaju nezaposlenosti.

Vođenje knjiga ili predaju porezne prijave vam ne mogu uraditi porezni savjetnici koji inače rade sa privatnim osobama.

Detaljnije o procesu registracije obrta

Registracija obrta u Njemačkoj uključuje nekoliko ključnih koraka, koji se mogu razlikovati ovisno o vrsti poslovanja i lokaciji. Ovdje ćemo detaljno objasniti svaki korak:

 1. Odabir Poslovnog Imena i Pravne Forme: Kao prvi korak, odaberite poslovno ime koje nije već u upotrebi i odlučite se za pravnu formu vašeg poslovanja.
 2. Prikupljanje Potrebne Dokumentacije: Ovo uključuje vašu osobnu identifikaciju, dokaz o stručnim kvalifikacijama (ako je potrebno), registracijski obrazac (Gewerbeanmeldung), i dokaz o poslovnom prostoru.
 3. Registracija u Gewerbeamt-u: Podnesite svoju registraciju u lokalnom ured za gospodarske aktivnosti (Gewerbeamt). Ovdje ćete platiti naknadu za registraciju, koja varira, ali obično iznosi između 15 i 60 eura.
 4. Dobivanje Steuernummer: Nakon registracije u Gewerbeamt-u, dobit ćete Steuernummer (porezni broj) od lokalnog Finanzamta, koji je neophodan za sve porezne svrhe. Da bi dobili ovaj broj morate ispuniti “Fragebogen zur steuerlichen erfassung

ELSTER Portal – Ključ za Porezne Registracije i Prijava

ELSTER (Elektronische Steuererklärung) je elektronički sustav za porezne prijave u Njemačkoj. Ovaj portal omogućava poduzetnicima da elektronički podnose svoje porezne prijave i upravljaju poreznim pitanjima. Evo kako ELSTER funkcionira u kontekstu registracije i vođenja obrta:

 1. Registracija na ELSTER: Kao novi obrtnik, morat ćete se registrirati na ELSTER portalu. Registracija uključuje unos osobnih i poslovnih podataka te postavljanje sigurnosnih mjera za pristup vašem računu.
 2. Korištenje ELSTER-a za Porezne Prijave: Kroz ELSTER, možete podnositi različite vrste poreznih prijava, uključujući PDV, porez na dobit i godišnje porezne prijave. ELSTER također omogućava elektroničku komunikaciju s poreznim uredima.
 3. Praćenje Poreznih Obaveza: ELSTER portal pruža korisne alate za praćenje vaših poreznih obaveza i povrata, omogućujući vam da ostanete u skladu s poreznim zakonima.

Osim toga, vođenje preciznih i ažurnih knjiga je ključno za uspjeh poslovanja. To uključuje bilježenje svih prihoda i rashoda, kao i redovno ažuriranje financijskih izvještaja.

Praktični savjeti za uspješno poslovanje

 • Planiranje i Analiza: Jasno definirajte svoje poslovne ciljeve i napravite detaljan poslovni plan.
 • Poznavanje Tržišta: Razumijevanje lokalnog tržišta i konkurencije je ključno za uspjeh.
 • Umrežavanje i Marketinške Strategije: Izgradite mrežu kontakata i razvijte učinkovite marketinške strategije kako biste promovirali svoj posao.

Otvoriti i voditi obrt u Njemačkoj zahtijeva temeljitu pripremu i posvećenost. Slijedeći ove korake i savjete, možete postaviti čvrste temelje za svoj poslovni pothvat i osigurati dugoročni uspjeh.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook