Sve više obitelji u Bavarskoj traži pomoć za obiteljski odmor

Bartol Lukačević avatar

Objavljeno

Ilustracija četvoročlane obitelji u pokretu

Zbog financijskih poteškoća, sve više obitelji u Bavarskoj traži pomoć kako bi mogli priuštiti zajednički odmor.

Mogućnost podnošenja zahtjeva za obiteljsku rekreaciju omogućuje obiteljima koje se ne mogu same financirati da provedu vrijeme zajedno u posebno odabranim obiteljskim odmaralištima.

Rast broja zahtjeva

Broj zahtjeva za obiteljsku rekreaciju u Bavarskoj značajno je porastao u posljednje vrijeme. Prema podacima Centra Bayern Familie und Soziales, prošle godine zaprimljen je 1.451 zahtjev, od kojih je 585 odobreno, a isplaćeno je ukupno oko 459.000 eura. U usporedbi s prethodnom godinom, kada je zaprimljeno 849 zahtjeva, od kojih je 349 odobreno, jasno je da je došlo do značajnog povećanja.

Do kraja srpnja ove godine već je zaprimljeno 1.322 zahtjeva, što ukazuje na daljnji porast. Većina zahtjeva podnosi se prije ljetnih praznika, a kako će se brojke razvijati do kraja godine, tek treba vidjeti.

Razlozi za porast

Jedan od glavnih razloga za povećanje broja zahtjeva je uvođenje viših prihvatljivih granica prihoda od 2023. godine. Obitelji koje imaju pravo na stambenu naknadu sada mogu dobiti subvenciju bez posebne provjere prihoda. Također, program je postao poznatiji zahvaljujući saveznom programu “Nadoknada nakon korone za djecu i mlade”.

Uvjeti i ograničenja

Program obiteljske rekreacije financira bavarsko Ministarstvo za obitelj i omogućuje obiteljima koje si ne mogu priuštiti zajednički odmor da uživaju u boravku u obiteljskim odmaralištima. Program ne podržava odmor u drugim vrstama smještaja.

Da bi obitelji bile prihvatljive za ovu pomoć, njihovi godišnji neto prihodi moraju biti ispod određenih granica. Za samohranog roditelja s jednim djetetom, granica je 31.000 eura, dok je za oba roditelja s jednim djetetom granica 34.000 eura.

Ovaj program pruža važnu podršku obiteljima, omogućujući im da provedu kvalitetno vrijeme zajedno, unatoč financijskim izazovima.

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI