Connect with us

Film & TV

40 godina: otvoren jubilarni filmski festival u Münchenu

Objavljeno

on

“U četrdeset godina svog postojanja, Münchenski filmski festival razvio se u najveći ljetni festival u Njemačkoj i jedno od najpopularnijih okupljanja u industriji”, rekla je ministrica digitalnih znanosti Judith Gerlach (CSU) na otvaranju obljetničkog festivala s tragičnom komedijom ” Perzijska verzija” redateljice Maryam Keshavarz.

Oproštaj od ravnateljice festivala

S druge strane, bio je posljednji put za Dianu Iljine, koja 1. listopada nakon 40. izdanja festivala, nakon dvanaest godina, odlazi u ravnateljsku mirovinu. Iljine je “modernizirala festival i dala mu više sjaja”, rekla je druga gradonačelnica Münchena Katrin Habenschaden (Zeleni).

Ilyine vlastite riječi bile su prije svega o njezinom timu, a podsjetile su i na svoje početke na filmskom festivalu, dok je bila studentica ranih 1980-ih, mentorica Audrey Hepburn, te da se jako zabavljala sa zvjezdanim gostom Bryanom Cranstonom: “On toliko me često nasmijavao.”

Nakon prezentacije filma otvorenja, u Isarphilharmonie planiran je prijem kod bavarske pokrajinske vlade.

147 filmova iz cijelog svijeta

Filmski festival traje do 1. srpnja i prikazuje 147 filmova iz cijelog svijeta. Mnogi ulaze u utrku za jednu od brojnih festivalskih nagrada. Očekuju se i brojni počasni gosti, poput glumice Barbare Sukowe. Predstavlja svoj novi film “Dalíland” i prima počasnu nagradu CineMerit. Retrospektiva je posvećena austrijskoj redateljici Jessici Hausner i odaje počast umjetnici Shu Lea Cheang.

Oglasi

Festivalsko je vrijeme i u Bavarskoj državnoj operi. Na početku Münchenskog opernog festivala u petak navečer na programu su suvremene koreografije “Sphären.01 / Goecke”. Publiku do 31. srpnja očekuju brojne opere, koncerti, recitali pjesama, predavanja, vodstva i još mnogo toga. Festival posebnu pozornost posvećuje skladateljima Richardu Wagneru i Giuseppeu Verdiju.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook