Connect with us

Njemačka

Ugrožena budućnost staračkih domova u Njemačkoj: Nedostatak osoblja i zatvaranje ustanova

Objavljeno

on

U Njemačkoj se suočavaju s alarmantnim trendom – sve većim brojem zatvorenih staračkih domova ili s onima koji posluju na rubu bankrota.

Prema najnovijim podacima, u 2022. godini zatvoreno je 142 staračka doma, a samo u prva tri mjeseca 2023. godine taj broj se povećao na 200. Ovo je ozbiljan izazov za njemački sustav brige o starijima, s naglaskom na nedostatku kvalificiranog osoblja.

Jedan od ključnih problema je ekonomska održivost staračkih domova. Studija otkriva da je čak 37 posto staračkih domova u Njemačkoj u 2023. godini u financijskom minusu. Da bi ove ustanove ostvarile dobit, 98 posto kapaciteta mora biti popunjeno, jer smanjenje broja stanara dovodi do financijskih problema.

Nedostatak stručnog osoblja predstavlja drugi izazov.

Prema istraživanju Sveučilišta u Bremenu, trenutno nedostaje više od 100.000 njegovatelja, a potražnja za njima raste iz dana u dan. Pronalaženje kvalificiranog osoblja, posebno u ruralnim područjima, postaje sve teže.

Mnogi starački domovi pokušavaju privući radnike raznim pogodnostima, uključujući bonus dobrodošlice od 1.000 eura, bicikle za posao, dodatno mirovinsko osiguranje i članstvo u fitness klubu. Unatoč tim naporima, konkurencija za radnike u zdravstvu ostaje izazovna.

Oglasi

Ova situacija postavlja ozbiljna pitanja o budućnosti skrbi za starije osobe u Njemačkoj te naglašava potrebu za sveobuhvatnim strategijama koje će riješiti nedostatak osoblja i financijske izazove s kojima se starački domovi suočavaju.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook