Connect with us

Njemačka

PAKET MJERA POMOĆI: Država uvodi olakšice zbog rasta cijena

Objavljeno

on

Muskarac ubacuje kovanice u teglu
Paket mjera pomoći bi trebao rasteretiti kućni budžet

Savezna vlada dogovorila je opsežan paket mjera kako bi rasteretila građane. Fokus je na energentima, ograničenom popustu na benzinskim postajama i sniženju cijena javnog prijevoza na tri mjeseca.

Nakon dugih jutarnjih pregovora, čelnici SPD-a, FDP-a i Zelenih dogovorili su paket kojim se građanima želi ublažiti teret naglog rasta cijena energenata i goriva. Kako prenosi BR planovi uključuju paušalni iznos cijene energije, smanjenje poreza na energiju na gorivo za tri mjeseca te potporu obiteljima i osobama s niskim primanjima.

Paušal za energiju, dječji doplatak i gorivo

  • Svim zaposlenim osobama koje su porezni obveznici poslodavac kroz paket mjera isplaćuje jednokratnu naknadu za cijenu energije od 300 eura kao subvenciju plaće. Samozaposleni dobivaju predujam u obliku jednokratnog smanjenja akontacije poreza na dohodak
  • Već odlučena jednokratna isplata od 100 eura za primatelje socijalnih naknada povećat će se za 100 eura po osobi.
  • Kako bi se ublažile posebne poteškoće obitelji, uz dječji doplatak potrebno je što prije isplatiti jednokratni bonus od 100 eura uredu za obiteljske naknade za svako dijete. Bonus se kompenzira s dječjim doplatkom.
  • Cijena goriva bit će snižena na ograničeno razdoblje od tri mjeseca, odnosno za 30 centi po litri za benzin i 14 centi po litri za dizel.
  • Koalicija također želi uvesti kartu za 9 eura mjesečno za lokalni javni prijevoz u cijeloj zemlji na 90 dana.
  • Ušteda energije i smanjenje ovisnosti
  • Osim olakšice, prema federalnom ministru financija Christianu Lindneru, semaforski paket mjera odnosi se i na diverzifikaciju energije – odnosno smanjenje ovisnosti o različitim vrstama energije i dobavljača energije te povećanje energetske učinkovitosti.
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook