Connect with us

Svijet

Švicarska: Identificirana 1002 slučaja seksualnog zlostavljanja povezana s Crkvom

Objavljeno

on

Švicarski povjesničari su identificirali najmanje 1002 slučaja seksualnog zlostavljanja povezana s Katoličkom Crkvom od sredine 20. stoljeća, priopćio je u utorak znanstveni tim Sveučilišta Zuerich (UZH).

Do sada je identificirano 510 optuženih zlostavljača i 921 žrtva. Ovo je prvi puta da je neovisni istraživački tim proučio dokumente o seksualnom nasilju iz crkvenih arhiva u Švicarskoj.

“Slučajevi koje smo identificirali su nesumnjivo tek vrh ledenog brijega. Pretpostavljamo da je samo mali postotak slučajeva ikada prijavljen”, rekle su povjesničarke Monika Dommann i Marietta Meier, voditeljice projekta.

Brojni slučajevi zlostavljanja unutar Katoličke crkve su “zatajeni, zataškani ili trivijalizirani”, rekle se povjesničarke.

Brojne arhive, dodale su, još nisu analizirane, a u dvije biskupije su pronađeni dokazi da su dokumenti uništeni.

Oglasi

Crkva ih često premještala kako bi izbjegli kazneni progon

Slučajevi variraju od “problematičnih kršenja granica ponašanja do teškog, sustavnog i višegodišnjeg zlostavljanja” , stoji u studiji.

Počinitelji su bili svećenici, zaposlenici crkve i članovi vjerskih redova u Švicarskoj. Često su premještani kako bi izbjegli kazneni progon sekularnih vlasti.

“Pritom su interesi Katoličke Crkve i njezinih velikodostojnika stavljeni ispred dobrobiti i sigurnosti župljana”, ističe se u studiji.

Oko 39 posto žrtava su bile ženskog spola, a skoro 56 posto muškog. Gotovo tri četvrtine su bila djeca ili tinejdžeri.

Uz nekoliko iznimaka, zlostavljači su bili muškarci.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook