Connect with us

Savjeti

Njemačko školstvo: Vrste škola i njihove karakteristike

Objavljeno

on

Škole u Njemačkoj

U Njemačkoj, obrazovanje je visoko cijenjeno i pridaje se velika važnost kvalitetnom školovanju. Njemački obrazovni sustav je dobro strukturiran i nudi razne vrste škola kako bi zadovoljio različite potrebe i interese učenika. U ovom članku istražit ćemo različite vrste škola u Njemačkoj i njihove karakteristike.

Nekoliko vrsta škola

 1. Grundschule (Osnovna škola): Grundschule je osnovna škola koja traje četiri godine (od prvog do četvrtog razreda). Ovdje se učenici upoznaju s osnovnim predmetima kao što su matematika, jezik, priroda i društvo. Cilj je pružiti široko temeljno znanje i razviti vještine čitanja, pisanja i računanja.
 2. Hauptschule: Hauptschule je vrsta škole koja slijedi nakon završetka Grundschulea i traje do devetog razreda. Fokus Hauptschulea je pružiti praktično obrazovanje učenicima i pripremiti ih za ulazak na tržište rada nakon školovanja. Nudi se niz praktičnih predmeta kao što su radne vještine, tehničko crtanje i domaćinstvo.
 3. Realschule: Realschule je škola koja traje od petog do desetog razreda. Učenici koji pohađaju Realschule stječu srednju razinu obrazovanja i imaju mogućnost nakon završetka upisati više strukovne škole ili nastaviti obrazovanje u Gimnaziji. Njihov nastavni plan uključuje predmete poput matematike, jezika, prirode i društva, ali i strukovne predmete kao što su informatika i ekonomija.
 4. Gimnazija (Gymnasium): Gimnazija je najprestižnija vrsta škole u Njemačkoj i traje od petog do dvanaestog razreda. Gimnazija pruža sveobuhvatno obrazovanje i priprema učenike za upis na sveučilište. Nastavni plan uključuje široki spektar predmeta kao što su jezici, matematika, znanost, umjetnost i društvene znanosti. Učenici na gimnaziji mogu odabrati izborni program koji odgovara njihovim interesima i budućim karijernim ciljevima.
 5. Gesamtschule: Gesamtschule je integrirana škola koja obuhvaća sve razine obrazovanja – od osnovne do srednje škole. Ova vrsta škole pruža učenicima fleksibilnost u izboru različitih programa i obrazovnih puteva. Cilj Gesamtschulea je pružiti učenicima sveobuhvatno obrazovanje i omogućiti im da ostvare svoj puni potencijal.

Postoje i druge specijalizirane škole u Njemačkoj, poput tehničkih škola, umjetničkih škola i škola za strane jezike. Ove škole pružaju dodatne mogućnosti za specijalizaciju i usmjerenje prema određenim područjima interesa.

FOS (Fachoberschule)

FOS (Fachoberschule) je obrazovna institucija u Njemačkoj koja nudi strukovno obrazovanje na srednjoj razini. FOS je usmjeren prema praktičnom obrazovanju i priprema učenike za izravan ulazak na tržište rada ili daljnje strukovno obrazovanje.

Evo nekoliko ključnih informacija o FOS-u:

 1. Struktura programa: FOS obično traje tri godine i sastoji se od teorijskog i praktičnog obrazovanja. Teorijski dio uključuje općeobrazovne predmete poput jezika, matematike, prirodnih znanosti i društvenih znanosti. Praktični dio programa omogućuje učenicima stjecanje vještina i znanja iz određenog strukovnog područja, kao što su poslovne studije, tehnika, socijalne znanosti, umjetnost ili medicina.
 2. Prijemni uvjeti: Da bi upisali FOS, učenici moraju imati završenu osnovnu školu (Grundschule) i uspješno završiti deveti razred. Ovisno o odabranom području, mogu postojati posebni zahtjevi, poput ocjena ili dodatnih vještina, koje učenici trebaju ispuniti.
 3. Završetak i diplome: Nakon uspješnog završetka FOS-a, učenici stječu diplomu koja im omogućuje razne mogućnosti. Diplomanti FOS-a mogu se direktno zaposliti u području strukovnog obrazovanja za koje su se specijalizirali, ili mogu nastaviti daljnje visokoškolsko obrazovanje, primjerice na tehničkim školama ili visokim školama.
 4. Daljnje obrazovanje: Ako se učenici odluče za daljnje visokoškolsko obrazovanje nakon FOS-a, mogu imati mogućnost upisa na sveučilište primijenjenih znanosti (Fachhochschule) ili čak na sveučilište, ovisno o odabranom studijskom programu i uvjetima visokog obrazovanja.

FOS pruža učenicima priliku da steknu praktično znanje i vještine u željenom strukovnom području, a istovremeno im omogućuje daljnje obrazovanje ili ulazak na tržište rada. Ova vrsta obrazovne institucije je popularna među učenicima koji su zainteresirani za specifične strukovne karijere i žele izgraditi čvrste temelje u tim područjima.

Važno je napomenuti da se specifičnosti FOS-a mogu razlikovati ovisno o saveznoj državi u Njemačkoj. Stoga je uvijek dobro provjeriti lokalne smjernice i informacije kako biste dobili najnovije i precizne podatke o FOS-u u određenoj regiji.

Za naše ljude koji dolaze sa djecom važna škola je i Integrationschule

Integrationschule (ili Schulen mit integrativer Beschulung) su posebne škole u Njemačkoj koje pružaju inkluzivno obrazovanje za učenike s različitim vrstama posebnih potreba. Ove škole imaju za cilj integrirati učenike s posebnim potrebama zajedno s ostalim učenicima u jednom obrazovnom okruženju.

Evo nekoliko ključnih informacija o integrationschulama:

Oglasi
 1. Inkluzivno obrazovanje: Integrationschule promovira inkluzivno obrazovanje, što znači da učenici s posebnim potrebama dobivaju priliku pohađati redovnu školu zajedno s ostalom djecom. Ova praksa ima za cilj promicanje jednakosti, prihvaćanja i podrške svim učenicima bez obzira na njihove sposobnosti ili razlike.
 2. Individualni pristup: Integrationschule prilagođava nastavu i podršku kako bi zadovoljila individualne potrebe učenika. To može uključivati prilagodbu nastavnih metoda, dodatnu podršku učitelja ili korištenje posebnih pomagala kako bi se osiguralo da svaki učenik dobije obrazovanje koje je prilagođeno njegovim potrebama.
 3. Timski rad: Integrationschule uključuje multidisciplinarni tim stručnjaka koji surađuje kako bi pružio podršku učenicima s posebnim potrebama. Ovaj tim može uključivati ​​učitelje, psihologe, logopede, terapeute i druge stručnjake koji zajedno rade na planiranju i provedbi individualiziranih programa za svakog učenika.
 4. Socijalna integracija: Jedan od ključnih ciljeva integrationschula je promicanje socijalne integracije učenika s posebnim potrebama. Ova vrsta obrazovnih ustanova pruža priliku učenicima da razvijaju prijateljstva, surađuju s vršnjacima i sudjeluju u aktivnostima koje su važne za školsku zajednicu.
 5. Kontinuirana podrška: Integrationschule često surađuje s obiteljima učenika kako bi osigurala kontinuiranu podršku i suradnju između škole i doma. Ovo partnerstvo pomaže u osiguravanju da se individualne potrebe učenika uzimaju u obzir i izvan školskog okruženja.

Integrationschule su usmjerene na stvaranje inkluzivnog obrazovnog okruženja u kojem se svi učenici osjećaju prihvaćeno i podržano. Cilj je omogućiti svakom učeniku da postigne svoj puni potencijal i razvije se na svim područjima, akademskim i socijalnim.

Njemački obrazovni sustav nudi različite vrste škola koje prilagođavaju obrazovanje učenicima na temelju njihovih potreba, sposobnosti i interesa. Bez obzira na vrstu škole koju odaberete, važno je uložiti napor i predanost u učenje kako biste ostvarili uspjeh u školi i izgradili temelje za budućnost.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook