Connect with us

Film & TV

Preminuo glumac Mirsad Tuka

Objavljeno

on

Bosanskohercegovački kazališni, filmski i televizijski glumac Mirsad Tuka, preminuo je danas u Sarajevu u 59. godini života.

Karijeru glumca započeo je kao polaznik Dramskog studija tuzlanskog Narodnog pozorišta. Završio je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu. Debitirao je u filmu “Praznik u Sarajevu”, za koju je na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1991, nagrađen kao najbolji glumac – debitant.

ROĐEN U TUZLI

Nagrađivan je i za brojne druge uloge u predstavama kao što je uloga Hasanage u predstavi Hasanaginica Nijaza Alispahića, predstava TO Alije Isakovića, Poljska konjica, Marka Vešovića

Od 1996. član je ansambla sarajevskog Kamernog teatra 55 u kojem je ostao do danas i na čijoj sceni je odigrao na stotine predstava… Iza njega su djela Shakespeara, Moliera, Kreleže, Nedžada Ibrišimovića i brojni drugi veliki kazališni projekti u kojima je utkao svo svoje glumačko biće.

Značajne uloge ostvario je i na filmskom platnu kao i u tv serijama. U svojoj dugogodišnjoj karijeri ssurašivao je s velikim redateljskim imenima, gradio uspješne partnerske odnose u predstavama i igrao na gotovo svim južnoslovenskim kazališnim scenama.

Oglasi

KOMEMORACIJA U ČETVRTAK

Njegove glumačko postojanje i umjetničko stvaralaštvo obilježilo je jedan značajan period dramske umjetnosti u BiH i regionu prenosi Oslobođenje.

U posljednje vrijeme uspijevao se izboriti sa opakom bolešću. Poslije svake dobijene bitke nastavljao je raditi, snimati i grati u presdstavama. No, na kraju njegovo glumačko srce, ipak nije izdržalo.

Komemoracija i Posljednji ispraćaj Mirsada Tuke biće upriličeni u Sarajevu, u četvrtak, 13. srpnja.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook