Connect with us

Zanimljivosti

SRETNI LJUDI: Finci su najsretniji na svijetu, pogledajte ostale

Objavljeno

on

Finska je obranila naslov najsretnije države na svijetu i zauzima prvo mjesto UN-ove ljestvice četvrtu godinu zaredom, a u nastavku donosimo na kojim se mjestima nalaze Njemačka, ali i zemlje bivše Jugoslavije među 149 obuhvaćenih istraživanjem.

Za autore to nije “nikakvo iznenađenje” te ističu da je Finska “uvijek bila vrlo visoko plasirana na temelju mjera međusobnog povjerenja stanovništva, a Finci su “nastojali uskladiti politiku s općim osjećajem blagostanja”, navode autori.

Ljestvica sreće temelji se na statističkim podacima Gallupova istraživanja o tome koliko se sami građani osjećaju sretnima. 

Indeks sreće temelji se na čimbenicima kao što su BDP po glavi stanovnika, očekivani životni vijek građana, slobode, percepcija korupcije u vladi i gospodarskim subjektima. 

Njemačka na 7. mjestu, ExYu zemljama zlatna sredina

Kao i obično vrh ljestvice zauzimaju zemlje europskog sjevera pa Finsku slijede Danska, Švicarska, Island, Nizozemska, Norveška, na 7. mjestu Njemačka, zatim Švedska, te Novi Zeland izvan Europe, a na 10. mjestu je Austrija. 

Oglasi

Slovenija je na 29. mjestu, Kosovo je na 33, a Srbija je prema istraživanju na 48 mjestu. Hrvatska je zauzela 60. mjesto s ocjenom 5.882, a u njezinu susjedstvu među zemljama bivše Jugoslavije slabije su Bosna i Hercegovina na 64. mjestu, Crna Gora na 72. te Sjeverna Makedonija na 94. mjestu.

Od zemalja u okruženju Italija je zauzela 28. mjesto, a Mađarska 53. mjesto. 

Među najnaseljenijim državama svijeta velika su odstupanja, pa su tako Sjedinjene Američke Države svrstane na 20. mjesto, Rusija je 77.,  Kina 85., a Indija na 140. mjestu. 

Dno ljestvice od 149 država obuhvaćenih statistikom zauzimaju Ruanda, Zimbabve i Afganistan. 

Izvješće je provedeno za UN-ovu mrežu SDSN (Sustainable Development Solutions Network), a objavljeno je uoči Svjetskog dana sreće koji se obilježava svake godine 20. ožujka.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook