Connect with us

Nogomet

Eintracht Frankfurt: Remi protiv Wolfsburga daje treneru malo daha

Objavljeno

on

Foto: beinsports.com

Neriješen rezultat protiv Wolfsburga trenutačno je Dini Toppmölleru donio malo vremena. Uspon u drugom poluvremenu pri rezultatu 2:2 služi kao mali poticaj, ali hvalospjevi odgovornih izgledaju pretjerano s obzirom na promjenjive izvedbe tijekom 90 minuta u posljednjih nekoliko utakmica.

Nedjeljni remi s VfL Wolfsburgom možda je za Eintracht Frankfurt mali pomak, ali ushićene reakcije nakon utakmice stoje u kontrastu s promjenjivom i povremeno konfuznom izvedbom tijekom 90 minuta.

Frankfurt je ostvario samo četiri (!) pobjede u posljednjih 18 službenih utakmica. Ova zabrinjavajuća serija rezultirala je i eliminacijom iz DFB Kupa od strane Saarbrückena (0:2) početkom prosinca te ispadanjem iz Konferencijske lige protiv Union Saint-Gilloise (2:2, 1:2) prošlog četvrtka. Čak i u drugom dijelu sezone, unatoč relativno laganom rasporedu, Eintracht je osvojio samo sedam bodova u šest utakmica – premalo s obzirom na velike ambicije kluba.

Trenutno 6. pozicija u ligi na temelju ovogodišnjih izvedbi izgleda zavaravajuće. Trenutačno Eintracht profitira od toga što se borba za pozicije koje vode u Europu ne odvija posebno žustro. Eintracht ima 34 boda nakon 23 odigrane utakmice, što bi u posljednjih deset sezona najviše rezultiralo 7. mjestom. U sezoni 2013/14, čak je i deveti Augsburg imao 35 bodova u istom razdoblju.

Borba za Euro natjecanja je izjednačena, nitko ne briljira u kontinuitetu

Problem je što bi Eintracht, uz samo dva prava koraka više, bio u utrci za mjesta koja vode u Ligu prvaka. Realno gledano, cilj je obraniti zadovoljavajuće 6. mjesto do kraja sezone, što će biti dovoljno teško. Liga je u tom dijelu poprilično izjednačena i nitko se ne ističe. Odnosno, jako velik broj klubova pretendira i ima pravo se nadati pozicijama rezerviranim za europska natjecanja.

Oglasi

Krizno raspoloženje koje se pojavilo nakon ispadanja iz Europe olakšava se remijem protiv Wolfsburga. Međutim, u analizi nakon utakmice, naglašavane su osnovne stvari. Sportski direktor Markus Krösche pohvalio je “vrlo dobar moral i mentalitet”, ističući da je momčad “impresivno izdržala”.

Trener Dino Toppmöller čak je rekao da je “nevjerojatno” kako se ekipa “borila natrag” nakon što su dva puta gubili i vraćali se u susret. Ovo se može shvatiti i kao taktičke izjave, umirujuće riječi za uzbuđeno okruženje.

No, hladna analiza pokazuje da je normalno očekivati od profesionalnih igrača da pokušaju dobiti utakmicu do kraja. To obično ne treba posebno naglašavati. “Meni je uvijek važna energija koju imamo na terenu. Kako momčad izlazi? Koliko je hrabra? I koliko želi igrati prema naprijed?

Eintracht mora bolje

Mislim da je to bio stvarno dobar korak”, zaključuje Krösche. To puno govori o trenutačnom sportskom stanju Eintrachta Frankfurta, kada se osnovne stvari moraju toliko naglašavati.

Unatoč usponu protiv Vukova, kritizirani trener Dino Toppmöller još uvijek nije izvan opasnosti. Nije crna slika tvrditi da Eintracht neće igrati međunarodna natjecanja iduće sezone bez značajnog poboljšanja u svim dijelovima momčadi. “Razvoju također pripadaju i udarci. Ovo nije autocesta, više su to serpentine”, kaže Krösche.

Oglasi

No, konačni rezultat trebao bi ipak pokazati i napredak. Međutim, Eintracht ne igra bolje nego na početku sezone, kada su se morale trpjeti određene poteškoće nakon velikih kadrovski promjena. Prema Kröscheovim riječima, Eintracht vozi u krug i ne zaobilazi nijednu rupu na putu.

Hoće li Toppmöller uspjeti ispraviti “navigacijski sustav igrača” u sljedećim tjednima, teško je prognozirati. Često donosi odluke koje su izvan dosega razumijevanja izvana. Trener mora pronaći ravnotežu u odabiru igrača i osnovnoj formaciji. U fazi najveće nesigurnosti potrebna je jednostavna igra i jasni postupci koji se brzo mogu usvojiti.

Mnogo stvari još nije posve jasno

Još uvijek nije jasno kakav nogomet Eintracht želi igrati. Momčad ne uvjerava ni dobrim pozicijskom igrom ni posjedom lopte ni pritiskom, a bome ni brzom tranzicijom. Česte promjene osnovne formacije čini se da sada imaju kontraproduktivan učinak.

Protiv Wolfsburga, Toppmöller se neočekivano odlučio za formaciju 4-4-2 i u prvoj polovici utakmice njegova je ekipa, unatoč svim naporima, djelovala povremeno konfuzno.

To je djelomično bilo posljedica neuobičajene postave sredine terena zbog ozljeda, u kojoj su igrali branič Tuta i Donny van de Beek. S kapetanom Sebastianom Rodeom (problemi s koljenom), Ellyesom Skhirom (natučena rebra) i Hugom Larssonom (ozljeda tetiva u bedru) izvan igre, tri središnja vezna igrača su odsustvovala.

Oglasi

Barem je oživljavanje protiv Vukova pokazalo da trener nije izgubio neke igrače. Nakon “noćne more” s početnim zaostatkom od 0:1 u 2. minuti, momčad se nije raspala, već se borila. Toppmölleru ova reakcija daje malo vremena za rad s momčadi. Da bi kritike utihnule, mali koraci protiv Wolfsburga moraju biti samo početak.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook