Connect with us

Nogomet

Max Eberl i novi organizacijski sustav u Bayernu

Objavljeno

on

Foto: Getty Images

FC Bayern München službeno je potvrdio dolazak Maxa Eberla na poziciju direktora sportskog odjela, uz istovremene promjene u vlastitoj organizacijskoj strukturi. Ovaj potez otvara niz intrigantnih pitanja za budućnost kluba.

Nakon posljednjeg zvižduka prošle sezone, kada je Bayern dramatičnim pogotkom Jamala Musiale osvojio naslov prvaka od Borussije Dortmund, saznalo se da klub neće nastaviti surađivati s izvršnim dvojcem Oliver Kahn/Hasan Salihamidžić – obojica su smijenjeni s funkcija.

Slobodno mjesto izvršnog direktora popunio je prethodni financijski direktor Jan-Christian Dreesen, a otprilike dva mjeseca kasnije pridružio mu se i Christoph Freund kao novi sportski direktor. Od 1. ožujka, ovom timu pridružit će se i Max Eberl, bivši igrač Bayern Münchena, kao direktor sporta, kako je i očekivano, najavio je njemački rekorder u ponedjeljak.

Na sastanku Nadzornog odbora FC Bayern München AG-a jednoglasno je odlučeno da će Eberl od 1. ožujka 2024. godine postati novi direktor svih sportskih operacija rekordnog prvaka, s ugovorom do 30. lipnja 2027. godine. 50-godišnjak izražava radost zbog povratka u klub gdje je proveo djetinjstvo i mladost.

“Imao sam cijelo djetinjstvo i mladost u FC Bayernu i Münchenu, stoga je za mene posebno vratiti se sada u novoj ulozi u klubu gdje je sve počelo”, izjavio je Eberl u priopćenju kluba. Iskusni menadžer ističe da će mu nova uloga biti izazov kojeg se namjerava uhvatiti “s puno poštovanja, poniznosti i radosti”.

Oglasi

Herbert Hainer, predsjednik Nadzornog odbora, izražava zadovoljstvo dolaskom Eberla, cijeneći ne samo njegovo iskustvo, već i njegovu prošlost u Bayernu. “On donosi ne samo desetljetno iskustvo u upravljanju nogometom, već je i započeo s nogometom u FC Bayernu i ovdje postao profesionalac. Sigurni smo da će oblikovati budućnost ovog kluba uspješno”, istaknuo je Hainer.

Nova organizacijska struktura

Dolazak Eberla rezultirat će i organizacijskim promjenama. Klub je objavio da će se Upravni odbor FC Bayern München AG-a od 1. srpnja 2024. godine sastojati od tri pozicije: predsjednika Uprave Jana-Christiana Dreesena, zamjenika predsjednika Uprave Michaela Diedericha (financije i prodaja) te Maxa Eberla (direktor sportskih operacija kluba).

Münchenski klub očekuje da će novi organizacijski sustav omogućiti brze i efikasne strukture, potičući tako brze odluke. Na ovaj način, klub planira uvijek biti “brz u djelovanju”. Do kraja lipnja, Upravni odbor će još uvijek imati četiri člana: predsjednika Jana-Christiana Dreesena, njegovog zamjenika Michaela Diedericha, sportskog direktora Maxa Eberla te direktora marketinga Andreasa Junga, koji nakon 25 godina u klubu neće produžiti ugovor koji ističe ovog ljeta.

Zanimljivo će biti pratiti kako će Eberl s Freundom dijeliti odgovornosti, te kako će Freund percipirati i vrednovati ovu novu konstelaciju. S obzirom na to da će Eberl vjerojatno dovesti svojeg bliskog suradnika – spominje se ime Stefana Korella, planera momčadi u Mönchengladbachu.

RB Leipzig će zaraditi 4,5 milijuna eura od transfera Eberla u Bayern

Eberl, koji je prošao mlađe kategorije FC Bayerna, odigrao je samo jednu utakmicu u Bundesligi za Bayern. Nakon igračke karijere, koja ga je vodila između ostalog i kroz Bochum i Fürth, završio je u Borussiji Mönchengladbach, gdje je proveo ukupno šest godina. Nakon igračke karijere, postao je direktor mlađih kategorija, a od 2008. bio je sportski direktor. Tražio je raskid ugovora početkom 2022. godine.

Oglasi

Krajem 2022. godine, Eberl je preuzeo ulogu sportskog direktora u RB Leipzigu, no nakon nešto manje od deset mjeseci, zbog “nedostatka posvećenosti klubu”, napustio je taj položaj. Spekulacije o njegovom brzom angažmanu u FC Bayernu počele su tada. Klub iz Leipziga će ipak profitirati od transfera: Bayern će im isplatiti 4,5 milijuna eura odštete.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook