Connect with us

Zanimljivosti

KORISNI SAVJETI: Pet stvari koje vaši psi ne vole

Objavljeno

on

Vlasnici pasa rijetko žele nervirati svoje ljubimce. Ipak, većina vlasnika nažalost neznajući izlaže svoje pse gotovo svakodnevno stvarima koje životinje ne vole, piše njemačka novinska agencija DPA.

Primjerice, ne biste uvijek trebali smatrati dobrim znakom što pas zatvara oči kad ga tapšate po glavi. To nije znak da uživa u trenutku – nego vjerojatno zatvara oči kako bi se zaštitio.

U većini slučajeva vaš će pas takve vrste iritacije ‘prešutjeti’ ili će pokušati poslati diskretne signale nevoljkosti govorom tijela.

Ono što nije dobro je da mnogi od nas to ne uoče. Stručnjaci za dobrobit životinja žele da vlasnici obrate pažnju na takve znakove mogućeg stresa.

1 – Puhanje u nos ili uši psa: Vlasnicima pasa nekad se čini zabavno puhati u njušku psa kako bi vidjeli ‘simaptične’ izraze. No našim je četveronožnim prijateljima to sve prije nego zabavno. Osjećaju se nelagodno zbog tog čudnog ponašanja i počet će se povlačiti i izbjegavati vašu blizinu.

Oglasi

2 – Gledanje netremice: To je za psa prijeteće ponašanje koje doživljava kao pokušaj nametanja dominacije. Bolje je izbjegavati gledanje u oči.

3 – Zagrljaji: To se može činiti kao izraz ljubavi, no u praksi to za psa znači ograničavanje slobode kretanja. Često će zijevati, polizati njušku ili potisnuti uši unatrag kako bi pokazali da su pod stresom kad ih držite u stisku.

4 – Iznimke u ponašanju: Kao životinja čopora pas cijeni jasna pravila i ne razumije iznimke. Primjerice ako im nikad ne dozvoljavate na kauč, ali to učinite kad ste bolesni – zbunjujete ih. Dosljednost je važna.

5 – Šetnja istim putem: To će psu postati dosadno posebno ako ne smije zastati i njuškati okolo. Mnogo je bolje istraživati nove staze za šetnje i uključiti male igre kojima uče poslušnost i vještine.

Domaći ljubimci nisu igračke i prema njima bi se doista trebalo ponašati kao prema živim bićima jer oni to zapravo i jesu.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook