Connect with us

Zanimljivosti

WORLD DRINKS AWARDS: BiH ima najbolju rakiju šljivovicu na svijetu

Objavljeno

on

Branko Drljača, koji već godinama radi i živi u Njemačkoj, na svom imanju Rajnovača u mjestu Ivanjska između Bosanske Krupe i Novog Grada, proizveo je rakiju šljivovicu koja je na prestižnom natjecanju “World Drinks Awards” u Londonu proglašena za najbolji destilat od koštičavog voća na svijetu.

Naime, Drljača je po profesiji somelijer plemenitih destilata, certificirani senzoričar za destilate, docent na Akademiji za somelijere, dizajner Aromaboksa za senzorno vježbanje te član više komisija za ocjenjivanje alkoholnih pića.

Natjecanje koje je održano u Londonu je vrlo renomirano u svijetu. Svi svjetski proizvođači alkoholnih pića šalju svoje proizvode na ovo natjecanje. Tu se ocjenjuju viski, konjak, votka i ostala pića. Naša šljivovica je bila u grupi voćnih rakija koje su klasificirane na sedam raznih i ona je bila pobjednik svoje grupe. Osvojila je zlatnu medalju te je prozvana najboljim destilatom koštičavog voća na svijetu“, priča Drljača za Nezavisne.

Jedan šljivik, mnogo sorti

Prema njegovim riječima, imanje Rajnovača u mjestu Ivanjska obnovio je s ocem 2010. godine, gdje je zasadio jedan šljivik i mnoge druge sorte voća, ali fokus je ipak bio na šljivama.

Uvijek sam bio zainteresiran za senzoriku vina i viskija, ali s godinama je počela ta ljubav i zainteresiranost za pića s balkanskog podneblja. Tradicija proizvodnje šljivovice u mojoj obitelji je mnogo duža i ja sam četvrta generacija. Mi pokušavamo napraviti rakiju onako kako se treba praviti, s visokom kvalitetom“, ističe Drljača.

Oglasi

Naglašava kako je potrebno dosta posvećenosti i rada kako bi se napravila najbolja svjetska šljivovica.

Ovo je projekt koji je trajao oko pet godina. Sve je pomno smišljeno. Kupaža je sastavljena od pet destilata koji su u procesu starenja odležali u sedam buradi od tri različita drveta: srpskom hrastu, francuskom limousinu i dudu“, priča Drljača.

Na imanju Rajnovača se, između ostalih, osim šljivovice proizvode i crna kruška, viljamovka, jabuka i gin.

Koristim znanje iz suvremene enologije fokusirane na kvalitetu i aromu, kao i sekundarno na količinu i randman. Posvećen sam adekvatnom sazrijevanju destilata u ovisnosti od tipa rakije, te radim na podizanju standarda kvalitete i edukacije na svim poljima vezano uz proizvodnju ovog alkoholnog pića“, objašnjava Drljača.

World Drinks Award su međunarodne nagrade koje se dodjeljuju najboljim od svjetskih priznatih stilova pića. One su predstavljene od strane Drinks Reporta, vodećeg svjetskog mrežnog resursa za profesionalce u branši jakih alkoholnih pića i promoviraju ona najbolja, kao i prodajna mjesta širom svijeta.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook