Connect with us

Zanimljivosti

Prve rode u Njemačkoj vraćaju se iz zimovališta

Objavljeno

on

Par roda u gnijezdu

Bijela roda smatra se vjesnikom proljeća. Ali neke su se ptice već vratile iz svojih zimskih stanova.

Rode se ponovno mogu vidjeti na livadama u Bavarskoj. Prvi od njih već su se vratili iz svojih zimskih stanova, rekla je Oda Wieding iz Državne udruge za zaštitu ptica i prirode (LBV) u Hilpoltsteinu (okrug Roth). Neki su i prezimili u Bavarskoj. Sezona parenja za crno-bijele ptice dugog crvenog kljuna počinje početkom ožujka.

Broj gnijezdećih parova u utočištu godinama se kontinuirano povećava. Prošle je godine LBV izvijestio o 1200 gnjezdećih parova, više nego ikad od početka inventarizacije 1900. godine. Prema stručnjacima, jedan od razloga za to je promjena u migracijskom ponašanju među rodama. Mnogi više ne lete u Afriku nego prezimljuju u Španjolskoj, što znači da je više jedinki preživjelo opasno putovanje na jug.

300 bijelih roda

Prema Wiedingu, oko 300 bijelih roda sada prezimljava u Bavarskoj. “Već nekoliko godina postoje rode koje nakratko odlete kada je vrijeme jako hladno, na primjer u Bodensko jezero ili dolinu Rajne. Naravno da će se vratiti čim postane toplije.” Također bi moglo biti da su se prvi povratnici iz Španjolske već vratili u Bavarsku.

Prema njezinim riječima, mnogi od migranata na velike udaljenosti ne vraćaju se do kraja travnja – i tada mogu pronaći svoje gnijezdo od prethodne godine zauzeto. “Onda će biti borbi”, rekao je Wieding. I jaja se ponekad mogu razbiti ili mladi ptići ispasti iz gnijezda. Svatko tko gubi mora brzo sviti novo gnijezdo. Inače bi bilo premalo vremena za uzgoj, rekao je Wieding.

Oglasi

Prema njezinim riječima, godišnje u prosjeku dođu dvije mlade ptice po leglu. U dobrim godinama, kada ima puno miševa za hranu, ponekad ih ima i više. Ako pada puno kiše i mladi se ptići hlade u mokrom gnijezdu, bit će je manje. Ali i tada su mlade rode živjele opasno: otprilike polovica je preživjela prvu godinu, rekao je stručnjak. Ostali dožive nesreće, pojedu nešto krivo ili umru na putu do ili u zimskom domu.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook