Connect with us

Nogomet

Kultni klub iz Hamburga ima navijače i u Gračanici (BiH), uskoro planiraju posjetiti Millerntor

Objavljeno

on

Nogometna sezona u tri profesionalne njemačke lige došla je pred sam kraj. Sva regularna kola su odigrana i dobili smo prvake. Ostale su još samo relegacijske utakmice između klubova koji su završili regularni dio sezone na 16. mjestu u Bundesligi i Cvajti, protiv onih koji su zauzeli treću poziciju, rang niže.

Sezona je definitivno završila za kultni klub iz Hamburga – St. Pauli. Iako su odigrali jako dobro drugi dio prvenstva s novim, mladim, trenerom Fabianom Hürzelerom (30), ipak bolje od 5. mjesta na ljestvici druge njemačke lige nisu uspjeli. Posljednju utakmicu na svom stadionu odigrali su bez pobjednika protiv Karlsruhera 1:1.

Upravo dok se ta utakmica igrala na njihovom Millerntoru, otprilike nekih 1530 kilometara južnije od Hamburga, u Gračanici, trajalo je druženje bh. simpatizera i navijača St. Paulija. I ništa tu ne bi bilo čudno da se radi o nekom od globalno velikih i poznatih klubova poput Bayerna, Barcelone, Real Madrida ili Liverpoola jer svi oni imaju brojne navijačke klubove diljem Balkana.

Majica je kriva za sve

No, St. Pauli, iako je poznat u Svijetu ne samo kao nogometni klub nego i kao posebna zajednica koja nastoji uvijek propagirati toleranciju, antifašizam, koja se bori za slabije i obespravljene, nema baš preveliku zastupljenost na našim prostorima kao već prije spomenuti giganti. Stoga nas je još i više oduševilo saznanje da se u Gračanici, na Sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, okuplja zajednica navijača baš St. Paulija.

Kako je uopće došlo do toga da ovaj klub iz istoimene Hamburške četvrti pronađe put do srca nekolicine navijača iz Gračanice objasnio nam je Amer Mujanović, jedan od inicijatora okupljanja:

Oglasi

“Privrženost St. Pauliju je jednostavno pitanje stava i načina života, a sama ideja je stigla sasvim slučajno. Jednom prilikom nekoliko nas mlađih smo slučajno završili u jednom pubu u našem gradu gdje se okupljala tada starija raja, a na meni je bila, sada već kultna, majica St. Pauli – Weltpokalsiegerbesieger 2002* koju sam dobio od prijatelja koji je bio na razmjeni studenata u Hamburgu”, započinje svoje obrazlaganje Mujanović i dodaje:

“S obzirom na to da volim navijačke rekvizite, klubove i sam nogomet, majica St. Pauli mi je bila prekretnica da taj klub pronađe mjesto u mom životu. Starija raja koja je simpatizirala klub bila je oduševljena mojom majicom i tako je sve počelo”.

50 članova

Vrlo brzo su u “matičnom” pubu Splavovi u svom gradu zarazili i druge posjetitelje pa se broj simpatizera samo povećavao.

“To je takav Pub da je sva raja koja tu dolazi prihvatila gledanje utakmica St. Paulija bez problema, kao i rekvizite koje sada već imamo u velikom broju. Zastave, šalove, naljepnice, upaljače i slično. Naša grupa St. Pauli Gračanica trenutno broji do 50 članova, i tu su kćerke s očevima, djevojke s momcima, prijatelji, poznanici, poduzetnici, đaci i studenti. Ima nas zaista raznih i okupljamo se kada pronađemo vremena, a obavezno kada su važnije utakmice kao što je gradski derbi protiv Hamburga koji je uvijek poseban”, kaže Mujanović.

A već sljedeće sezone, kako kaže naš sugovornik imaju u planu i posjetiti Hamburg.

“S obzirom na to da većina nas nije bila u Hamburgu, planiramo sljedeće sezone otići organizirano na utakmicu sa par kombija jer želimo provesti dugi put zajedno uz što više druženja i zajedničkih momenata koji će se pamtiti. Iz tog razloga putovanje avionom nije opcija”.

Oglasi

Nismo mogli da ne upitamo i kakva je reakcija okoline na njihova okupljanja i vrijednosti koje propagiraju identificirajući se uz St. Pauli.

St. Pauli – način života

“Morate znati da mi živimo na taj način, kako mi to volimo reći – St. Pauli način, ne interesira nas mnogo što okolina misli o nama i da li su nas prihvatili ili ne. Mi smo jedna mirna ekipa koja se zabavlja uz nogomet”, odgovara spremno Mujanović.

U Bosni i Hercegovini imamo na desetke sličnih fan klubova koji se okupljaju oko brojnih svjetskih klubova, a nekolicina njih je ostvarila i direktni kontakt s klubom čiji su navijači te su uspjeli i registrirati se kao službeni fan klub. Takvo što je u planu i navijačima St. Pauli Gračanica.

“Još uvijek nismo službeno prijavljeni što ne znači da nećemo biti u budućnosti. Privrženost St. Pauliju je jednostavno pitanje stava i načina života. Kada neko nešto dobro uradi, mi kažemo da je St. Pauli! Iako smo za sada mala zajednica i na samom smo početku, u budućnosti zasigurno imamo neke veće planove. Do sada se za nas slabo čulo, ali vjerujemo da će uskoro biti mnogo više govora o nama, a svakako i da ćemo doći u direktni kontakt s predstavnicima kluba”, zaključuje Mujanović.

Nogomet često piše lijepe priče i spaja naizgled nespojive meridijane i paralele. Stoga želimo Ameru i njegovim prijateljima da u novoj sezoni ostvare naum i da organizirano posjete Hamburg i legendarni Millerntor. A možda ih dočekaju predstavnici kluba i povedu na poseban obilazak i upoznavanje.

Oglasi

Pobijedili klupskog prvaka svijeta

*Majica St. Pauli – Weltpokalsiegerbesieger 2002 nastala je nakon što je St. Pauli u veljači 2002. godine ugostio na svom stadionu FC Bayern koji je netom prije postao svjetski klupski prvak. St. Pauli je tada iznenadio favorizirane Bavarce pobijedivši ih 2:1. A potom su kreirali taj pojam da su oni klub koji je porazio svjetskog prvaka. Budući da su tada bili u teškim financijskim problemima, odštampali su oko 4000 komada majica s tim natpisom i rasprodali ih u vrlo kratkom roku. Odmah nakon toga su došli novi tiraži i tako je djelomično osvježen budžet ovog kluba. Do danas klub je prodao preko 100.000 ovih majica.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook