Connect with us

Tech

SAP prebacuje težište na umjetnu inteligenciju

Objavljeno

on

Njemački softverski div SAP najavio je reorganizaciju poslovanja s umjetnom inteligencijom (AI) koja će obuhvatiti oko 8000 zaposlenika.

Prije otprilike godinu dana tvrtka sa sjedištem u Walldorfu ukinula je 3000 radnih mjesta kako bi racionalizirala poslovanje i usredotočila se na osnovnu djelatnost razvoja softvera za korporativno upravljanje.

Planiraju prebaciti težište na umjetnu inteligenciju.

“Planiranim programom transformacije sve više preusmjeravamo ulaganja u strateška područja rasta, prije svega u umjetnu inteligenciju”, rekao je izvršni direktor SAP-a Christian Klein.

“To će nam omogućiti da nastavimo razvijati pionirske inovacije i da istodobno poboljšamo učinkovitost naših poslovnih procesa.”

Očekuje se da će većina zaposlenika obuhvaćenih najnovijim restrukturiranjem proći internu prekvalifikaciju ili će im biti ponuđeni paketi za dobrovoljni odlazak. Iz SAP-a kažu da ne mogu predvidjeti koliko će od tih 8000 radnika ostati u kompaniji.

Oglasi

Očekuju da će im ukupna zaposlenost ostati više-manje stabilna zahvaljujući ulaganjima i planovima rasta u drugim područjima. Krajem 2023. godine SAP je imao 107.602 stalno zaposlena, u usporedbi s 106.312 godinu dana ranije.

Prije godinu dana američki startup OpenAI uzvitlao je prašinu u softverskom sektoru lansiranjem ChatGPT-a. Softverske tvrtke krenule su u bitku za udio u budućem tržištu umjetne inteligencije i izdašno ulažu u tu tehnologiju.

Prošle godine SAP je predstavio proizvode kao što je AI Assistant Joule, koji korisnicima olakšava obavljanje tipičnih zadataka u tvrtkama.

SAP: dvije milijarde eura u program restrukturiranja.

Klein i SAP-ov glavni financijski direktor Dominik Asam planiraju u ovoj godini povećati dinamiku prodaje i dobiti u segmentu poslovanja u oblaku. Prilagođena dobit prije kamata i poreza trebala bi porasti za 17 do 21 posto, ako se isključi utjecaj tečajnih razlika.

Cloud proizvodi za korištenje putem mreže već su neko vrijeme pokretač rasta u SAP-u. Smatra se da su dugoročno isplativiji jer korisnici kontinuirano plaćaju za pristup usluzi, umjesto velike jednokratne naknade i tekućeg ugovora o održavanju. Međutim, model u početnoj fazi donosi gubitke jer eliminira prihod od licenci.

Oglasi

AI i druge inovacije bit će ubuduće dostupni samo u cloud verziji SAP-ovog softvera, dok će se održavanje određenih kategorija instaliranog softvera s vremenom ukinuti. Klein se nada da će time potaknuti više korisnika da prijeđu na proizvode temeljene na oblaku.

SAP je u 2023. ostvario prihod od 31.2 milijarde eura, veći za šest posto nego u prethodnoj godini, objavila je tvrtka.

Neto dobit više je nego utrostručena, na 5.9 milijardi eura, zahvaljujući 12.5 milijardi dolara prihoda od prodaje SAP-ove bivše američke podružnice za istraživanje tržišta Qualtrics.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook