Connect with us

Tech

Tinder kao zamka: Milijunska šteta od nove prijevare

Objavljeno

on

Internetski prevaranti već su ukrali više od 20 milijuna eura novom prijevarom na stranicama za upoznavanje i društvenim mrežama.

Središnji ured za kibernetički kriminal u Bavarskoj već je primio stotine prijava, rekao je ministar pravosuđa Georg Eisenreich (CSU) u srijedu u Münchenu. Istražitelji pretpostavljaju da je broj neprijavljenih slučajeva u tzv. Tinder Trading Scam velik, jer se mnoge žrtve srame – uostalom, dale su se nagovoriti da dio svoje cjelokupne imovine ulože u navodno atraktivna, nepostojeća ulaganja na internetu.

“Često počinje romantičnom vezom na Tinderu”, objasnio je Eisenreich. “Prvo počinitelji izgrade emocionalnu vezu. Zatim nagovaraju svoje žrtve da ulažu u kriptovalute na lažnim web stranicama. Na kraju je sve nestalo – novac i ljubav.”

Prema informacijama, metoda se već neko vrijeme brzo širi internetom. Iako je prijevara nazvana po portalu Tinder, događa se i na mnogim drugim stranicama. Tamo prevaranti stupaju u kontakt s potencijalnim žrtvama i – slično modernim bračnim prijevarama – isprva grade bliskost i povjerenje koketnim porukama. Tada se ne pretvaraju da imaju novčanih problema, već pokušavaju uvjeriti žrtve da ulože novac.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook