Connect with us

Savjeti

Bolesni na godišnjem? Evo kako te dane odmora dobiti natrag

Objavljeno

on

Probavni trakt, gripa i tako dalje: nitko se ne želi razboljeti tijekom praznika. Što bi zaposlenici trebali učiniti izravno na odredištu za odmor ako dođe do najgoreg.

Razboljeti se na odmoru je neugodno. Jedna utjeha: prema članku 9. Zakona o saveznim praznicima ti se dani ne ubrajaju u godišnji odmor ako je nesposobnost za rad dokazana liječničkom potvrdom.

Potrebna potvrda liječnika

Ako se razbolite tijekom odmora u inozemstvu, morate dobiti potvrdu od liječnika u odredištu odmora. Ističe to specijalizirani portal Haufe.de. U inozemstvu se ne primjenjuje takozvani eAU postupak, u kojem poslodavci u Njemačkoj podatke o nesposobnosti zakonski osiguranih osoba elektronički pozivaju od zdravstvenih osiguravajućih društava. Dakle, stvarno vam je potrebna potvrda o nesposobnosti za rad koju možete predočiti poslodavcu. Bilo bi korisno da potvrdu prevedete na njemački.

Zaposlenici također moraju što prije obavijestiti svog poslodavca iz inozemstva na početku nesposobnosti za rad – o samoj nesposobnosti za rad, njenom očekivanom trajanju i adresi prebivališta. To je moguće, primjerice, e-mailom ili telefonom. Poslodavac mora snositi troškove za to.

Nemojte sami dodavati izgubljene dane godišnjeg odmora

Ako se zaposlenici koji nisu sposobni za rad vrate u Njemačku, dužni su o svom povratku odmah obavijestiti poslodavca i zdravstveno osiguranje.

Oglasi

Usput: ne smijete svom godišnjem odmoru jednostavno dodati dane godišnjeg odmora izgubljene zbog bolesti. Svatko tko je ponovno zdrav na kraju odobrenog razdoblja godišnjeg odmora također se mora vratiti na posao na vrijeme. Međutim, poslodavac tada mora odobriti godišnji odmor u dogledno vrijeme.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook