Connect with us

Ljudi

RAZBIJA PREDRASUDE: Nogometna sutkinja u BiH postala hit

Objavljeno

on

Ženama sutkinjama u nogometu zasigurno nije lako, pogotovo iz razloga što i dalje postoji ona čuvena predrasuda kako je nogomet muški sport u kojem nema mjesta za žene. Nekada je možda to stvarno i bilo tako, ali treba znati i to da živimo u 21. stoljeću, a nogomet kakav poznajemo ovdje, u Americi je, primjerice, tipičan ženski sport.

I doista, rijetko se na nogometnim terenima viđaju djevojke u ulogama sutkinja, a jedna od njih je 19-godišnja Kanita Baraković koja u Bosni i Hercegovini sudi utakmice Prve i Druge lige Tuzlanskog kantona i koja se zbog toga, ali i zbog svog atraktivnog izgleda, našla u središtu pozornosti tamošnje javnosti.

Nedavno je dala intervju za portal Sport.ba u kojem je progovorila o tome kako je često žrtva neukusnih komentara pojedinaca na terenu ali i na tribinama, no ona se na to previše ne obazire, iako, priznaje, često je dolazila u napast da napusti struku kojom se bavi.

Oglas

Dijeliti pravdu muškarcima je veliki izazov

“Moja priča započela je još u ranom djetinjstvu. Uvijek sam bila znatiželjna osoba koja je tragala za novim avanturama i obavezama, te me tako i nogomet na malim ekranima počeo privlačiti. S vremenom se javila želja za profesionalnim bavljenjem nogometom, ali u tom trenutku to nije bilo moguće zbog nedostupnosti ženskog kluba u mojoj blizini. Redovno sam posjećivala brojne stadione na Tuzlanskom kantonu prateći svoj klub Lokomotivu iz Miričine, ali sam željela i da moja uloga u svijetu nogometa ipak bude ozbiljnija. Tako sam odlučila  postati sutkinja, pa sam ispunila svoj san”, rekla je Baraković koja se ovim poslom bavi nepune tri godine.

Suđenjem u nogometu se, navela je, počela baviti uz studij fizioterapije. Najveći izazov u svemu tome je dijeliti pravdu muškarcima, a njen čvrsti stav, karakter i disciplina u tome uvelike pomažu.

“Često sam žrtva neukusnih komentara raznih ljudi, sa samog terena, ali i s tribina. Od klasičnog dobacivanja do zaista ružnih riječi i psovki, doista se naslušam svega”, rekla je dodajući kako je razmišljala čak i napustiti ovaj posao.

“Shvatila sam da svatko može odustati, ali ja sam ipak puno jača od njihovih frustracija, pa je najbolje jednostavno zanemariti takve ljude i njihove komentare”, izjavila je dodavši kako joj je uzor njemačka sutkinja Bibiana Steinhaus.

Oglas

Nakon što ju je javnost upoznala i putem medija, sve je popularnija na društvenim mrežama, a mnogi će se složiti da osim sportske crte odiše i ljepotom što ovoj mladoj sutkinji svakako ide u prilog.

Oglas

Oglas

Najave

Oglas

Blog

Oglas

Facebook