Connect with us

Zdravim drumom

STRAH OD ZUBARA: Doba dana ovisi o količini boli

Objavljeno

on

Pregled kod stomatologa
Poslijepodnevni sati idealni su za pregled i popravak zuba (foto: envato/diignat)

Nekima strah od zubara izaziva napadaj panike, a nekima je to uobičajena rutina bez posebnih psiholoških simptoma. Stomatološka bušilica svrdla, usta vam se pune slinom i ne možete gutati. Mnogi su paničarili u trenucima poput ovog, no ima i onih koji se općenito boje liječnika i pate od iatrofobije. Sada znate kako se stručno naziva taj mnogima poznati strah.

Ako se možete poistovjetiti s time, mogla bi vam pomoći spoznaja da je doba dana presudno za količinu boli koju ćete osjetiti.

Savjet stomatologa Jochena H. Schmidta svima koji se ustručavaju doći na pregled ili dulji zahvat glasi: dođite popodne jer tada pacijenti osjećaju manju bol izazvanu injekcijama i bušenjem.

Naime, u to doba dana mozak proizvodi osobito velike količine endorfina i opioida, koji umanjuju bol, tvrdi taj kelnski stomatolog.

Anestetik će tada djelovati nešto bolje i, prije svega, nešto dulje.

Oglasi

Strah od zubara ima oko 12 posto pacijenata

Prema nekim procjenama, otprilike 12 posto stanovništva boji se liječnika, a kod djece taj broji iznosi i do 19 posto. No smatra se da je pacijenata s ozbiljnijom iatrofobijom ipak manje.

Što dulje iatrofobi odgađaju posjet liječniku, to se njihovo stanje više pogoršava, što je čest problem, kažu stručnjaci. Stoga i medicinski zahvat na koncu ispadne mnogo neugodniji ako napokon otiđu do liječnika, što onda samo potvrđuje i pojačava njihov strah – kao u začaranom krugu.

Postoje mnoga učinkovita rješenja

Na sreću, iatrofobija se može izliječiti kognitivno-bihevioralnom terapijom. Pacijent i terapeut analiziraju slijed događaja pri liječničkoj operaciji, kao na usporenoj snimci. Zatim se pacijent postupno izlaže okidačima njegovih strahova.

Stomatolozi danas nude mogućnost liječenja plašljivih pacijenata pod općom anestezijom ili hipnozom. Tehnike opuštanja ili odvlačenja pažnje glazbom ili filmovima također mogu pomoći. Važno je i da pacijenti koji se suočavaju s operacijom ne potiskuju svoj strah.

I ne zaboravite, bez obzira koliki strah od zubara imali, djelovati preventivno. Činjenice kako je popravak zuba uglavnom bezbolan i jednostavan ako se na preglede ide redovito i djeluje kada zub ne boli i nije pod upalom, dokazuju da je bilo kakav strah potpuno bespotreban. Stoga, stisni dupe i sjedi na tu stolicu, da imaš ne znam kakav strah bolje je preboljeti par minuta nego noćima ne spavati od bolova!

Oglasi
Continue Reading
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook