Connect with us

Njemačka

Štrajk u njemačkim klinikama usred četvrtog vala pandemije

Objavljeno

on

Širom Njemačke ovog utorka štrajkaju zaposlenici sveučilišnih klinika i bolnica koji traže bolje plaće za svoj posao. Zaustavljanje rada u četvrtom valu pandemije dovelo je do kritika.

Vrijeme štrajkova usred četvrtog vala neki smatraju pogrešnim. Zbog spora oko plaća u državnim javnim službama sindikat Verdi proširuje svoje štrajkove upozorenja u zdravstvenom sektoru.

Najmanje 150 zaposlenika štrajka u Rechts der Isar

U utorak je radna snaga minhenskog Rechts der Isara i pet bavarskih sveučilišnih klinika pozvana na obustavu rada. Sindikat na ovaj način želi povećati pritisak, dok je odaziv velik u klinici Rechts der Isar u Minhenu, s najmanje 150 zaposlenika, rekao je Verdijev glasnogovornik u utorak ujutro.

Štrajkovi upozorenja ne odnose se samo na plaće u klinikama, već i na sve zaposlenike u kolektivnim pregovorima u 16 saveznih država. Verdi poziva na povećanje prihoda od pet posto, ali najmanje 150 eura u razdoblju od dvanaest mjeseci. Zdravstveni radnici mjesečno bi trebali primati 300 eura više.

Sindikat traži više novca

“Pregovori kolektivne zajednice saveznih država moraju se suočiti sa zahtjevima zaposlenika putem štrajka upozorenja kako bi se vratili u stvarnost“, objašnjava Robert Hinke, voditelj odjela za zdravstvo i socijalna pitanja u Verdi Bavaria.

Oglasi

Kolektivno pregovaračko udruženje njemačkih država (TdL) do sada je odbacilo te tvrdnje. Ulogu ima i činjenica da su porezni prihodi pali tijekom pandemije korone, a savezne države povećale svoj dug.

Poslodavci ne vide problem

Osobito je u bolnicama naglo poraslo opterećenje medicinskog osoblja i liječnika. Međutim, pregovarač poslodavca (TdL), Reinhold Hilbers (CDU), to vidi malo drugačije. U pregovorima je izjavio da ne vidi nikakvu posebnu stresnu situaciju zaposlenika u sveučilišnim klinikama ili u zdravstvenom sustavu koja bi opravdala njihovu posebnu potrebu za djelovanjem.

“Vođenje pregovora u TdL-u tako izaziva sukob, dok se u četvrtom valu pandemije očekuje da zdravstveni radnici rade iznad svojih mogućnosti”, objašnjava Hinke.

“Zdravstveni sustav gurate uza zid. Situacija na poslu je stresna i bila je neprihvatljiva i prije pandemije. Danas se situacija pogoršala, ali čini se kako to još uvijek nije doprlo do svih”, dodao je.

Ukoliko je i vama postalo previše stresno, uvijek možete pronaći bolje. Naša preporuka je Work HR Solutions.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook