Connect with us

Zanimljivosti

Balkanske zemlje na dnu Europe po brizi o zubima

Objavljeno

on

Najnovije statistike o zdravlju zuba u Europi porazne su zemlje Balkana. Među prvima smo po neredovitom pranju zuba. Naime, 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri pokvarena zuba, a 80 posto naroda Balkana boluje od paradontalne bolesti.

Stomatologinja Sarah Turjanski ističe kako su paradontitisi i gingivitisi, infektivne bolesti zubnog mesa, najzastupljenije u svjetskoj populaciji, a izuzetak u ovome nije ni Hrvatska. Gingivitis, ako se ne liječi, progradira u paradontitis, koji je neizlječiv. “Od simptoma se vidi, kad ste u paradontitisu, crvenilo zubnog mesa, ono krvari, javlja se zadah i u konačnici, gubitak zubi”, objašnjava. Ona kaže kako zube treba dobro prati i da je manje vjerojatno da će progresiju bolesti imati netko tko dobro btine o zubima. Brigu o zubima treba prenositi na djecu, a vrlo je opasno za zdravlje zubi koristiti iste žlice, čaše, čistiti npr. dudu koju koriste bebe tako da je očistimo svojim ustima…

Istraživanja su pokazala kako većina Hrvata ne zna pravilno prati zube, upozorava ova stomatologinja. Prema njenim riječima, najbolja past i četkica za zube su one koje se najbrže potroše. Današnje studije pokazuju da najbolje rezultate daju interdentalne četkice i električne četkice. Dobro je koristiti i zubni konac i tuš. Ekektrična četkica je odličan izbor jer svojim pokretima ispravi manjkavosti u tehnici.

Zube bi, svi smo čuli, trebalo četkati barem tri minute. Turjanski objašnjava da nekome tko nema pravilne zube treba i više vremena za to da dobro očisti zube i da su takve osobe, zbog izostanka pravilne higijene, u riziku o češćeg

“Kad imamo usnu šupljinu pod upalnom bolesti, ona nije odvojena od ostatka tijela”, kaže i navodi primjer dijabetičara koji često imaju upale zubnog mesa jer jedna bolest utječe na drugu.

Oglasi

Stomatologa bi trebalo posjećivati po potrebi, kaže ona, a ne po pravilu “jednom godišnje”.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook