Connect with us

Atrakcije

Marienplatz i Nova gradska vijećnica prva su odredišta turista

Objavljeno

on

Marienplatz je središnji gradski trg i popularno okupljalište građana i turista još od samog osnutka Münchena. Mjesto je to srednjovjekovnih nadmetanja, a do 1807. Tamo je bila i velika gradska tržnica. Uz grandioznu Novu gradsku vijećnicu (Neues Rathaus) koja dominira trgom, na Marienplatzu se nalazi i Stara gradska vijećnica (Altes Rathaus) koja tvori vrata na suprotnoj strani.

Na velikom otvorenom trgu nalaze se Mariensäule, visoki stup posvećen Djevici Mariji podignut 1638. godine, i Fischbrunnen, novija fontana koja uključuje brončane figure spašene iz fontane koja se tamo nalazila u 19. stoljeću.

Popularan među kupcima zbog svojih trgovina, butika i restorana, Marienplatz je središte festivala i poprište velikog Božićnog sajma, jednog od nekoliko u gradu. Tijekom Fasching karnevala, nad trgom pleše veliki Narren-Lindwurm (zmaj).

Svakodnevno u 11 i podne, te u 17 sati od ožujka do listopada, posjetitelji trga se zaustavljaju kako bi gledali poznati Glockenspiel na pročelju Neues Rathausa, dok njegove mehaničke figure večeraju, nadigravaju se i plešu. Ovo je jedna od najomiljenijih tradicija u gradu i nešto što nikako ne biste smjeli propustiti. Kada se nađete na Marienplatzu, odvojite malo vremena kako biste se divili neobičnim kamenim radovima na neogotičkoj fasadi.

Mnogi se iznenade kada čuju kako zgrada Nove gradske vijećnice datira tek s kraja 19. stoljeća, točnije, dovršena je 1892. Do srednje galerije 85-metarskog tornja možete poći dizalom kako biste od gore doživjeli nesvakidašnji pogleda na grad.

Oglasi

Turistički informativni centar nalazi se u Rathausu, a u stražnjem dijelu zgrade nalazi se restoran u kojem se poslužuju tradicionalna bavarska jela.

Adresa: Marienplatz, 80331 München

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook