Connect with us

Putovanja

OKTOBERFEST: Najveći pučki festival na svijetu i raj za pivopije

Objavljeno

on

Oktoberfest

Oktoberfest je najveća pučka fešta na svijetu, a održava se svake godine u Münchenu na livadi Theresienwiese. Ovaj festival privlači ljude iz cijeloga svijeta, a godišnje okupi oko sedam milijuna posjetitelja.

U minhenskom dijalektu zove se d Wiesn a održava se još od od 1810. godine.  Upravo taj prvi održani festival bio je u čast kralja princa Ludviga (kasnije Ludvig I. od Bavarske) koji se u to vrijeme vjenčao s princezom Theresom von Sashen-Hildburghausen. Tradicija nije održana u razdoblju od 1854. do 1873. zbog velike epidemije kolere, kao ni tijekom dva svjetska rata, a otkazan je i 2020. i 2021. godine zbog pandemije koronavirusa.

Priprema i otvorenje

Svake godine za Oktoberfest gradske pivovare u Münchenu proizvode posebno Wiesn pivo s većim postotkom alkohola, odnosno udjelom od 6 do 7%.  Festival traje šesnaest dana, a uvijek započinje krajem rujna i završava početkom listopada. Subotom točno u podne u šatoru Schottenhammel gradonačelnik otvara prvu bačvu piva uz povik “O’zapft is!” ( “Otvoreno je!”), a tim tradicionalnim činom Oktoberfest se smatra otvorenim.

Kada je najbolje posjetiti Oktoberfest?

Najveća gužva je prilikom ceremonija otvaranja i zatvaranja, također i vikendima. Kroz tjedan gužva je nešto manja. Na Theresienwise najbolje je stići u jutarnjim satima, uhvatiti mjesto u šatoru i ne micati se do večeri jer u večernjim satima mjesto u nekom od šatora gotovo je nemoguće pronaći.

Ulaz na Theresienwiese je uvijek besplatan, kao i prisustvovanje raznim koncertima i povorkama, također i ulazak u šatore. Koliko vam za provod na kraju treba novca ovisi o tome koliko možete popiti. Litra vode ili sokova stoji gotovo jednako koliko i pivo. Pivo od litre. Oktoberfest ipak nije zamišljen za trezvenjake. Osim pića nudi se bogata tradicijska kuhinja koja također nije jeftina. Na kraju krajeva ovdje se ipak dolazi zabaviti i potrošiti novce, zar ne? Ako želite dodatnu zabavu tu su roller coasteri i slične sprave koje ne preporučujemo ako ste previše popili.

Što obući?

Oktoberfest ima i svojevrstan dresscode, a želite li poštivati tradiciju i imati autentičnu uspomenu s ovog festivala, obucite se kao i svi koji tamo dolaze!

Oglasi

Žene oblače tradicionalne bavarske dirndl oprave, bijele bluze s naglašenim dekolteom i do koljena duge suknje, te udobne cipele koje će vam omogućiti dugotrajno hodanje i plesanje.

Muškarci oblače lederhose, odnosno kožne kratke hlače, što uže to bolje. Uz to ide karirana ili bijela košulja i dokoljenice, te naravno, udobne cipele. Lovački šešir je dodatni bonus ako baš želite biti totalni Bavarac.

Praktični savjeti

Dolazak automobilom jednostavno zaboravite jer parkinga nema ni za lijek, a uz to zbog velike gužve (ako promašite) ne smijete voziti u rikverc, a onda ste tek u problemu. Prostor na kojemu se održava Oktoberfest nalazi se na desetak minuta hoda od glavne željezničke stanice i još bliže od stanice U-Bahna. Taksija ima na milijune, ali su im i cijene paprene, pa je bolje tih par minuta propješačiti.

Računajte da vas očekuje mnoštvo policije i redara, pa iako vam se učini da su svi oko vas uglavnom pijani (što nije daleko od istine), reda se morate držati.

Toaleta ima posvuda, što je i za očekivati, tako da oko toga ne trebate brinuti. Samo vodite računa da na vrijeme stanete u redove.

Iako Oktoberfest ima uglavnom 14 velikih i 21 manji šator i ulaz u sve je besplatan, zaboravite rezervacije jer to uglavnom ne funkcionira. Ovdje je bitno strpljenje i parola „snađi se“. U šatorima uglavnom sviraju svjetski glazbeni hitovi, a čuje se ponešto i tradicijske bavarske glazbe. Ako vas atmosfera ponese, možete zaplesati na klupama, no nikako na stolovima, to je zabranjeno. Zabranjeno je i ukrasti veliku kriglu, to vam je ovdje kazneno djelo.

Oglasi

Također, u šatorima je zabranjeno pušenje. Cijena velike (Mass) litrene krigle piva je između 10 i 12 eura, a kusur obično ne uzimate natrag, to se smatra napojnicom i to je ovdje tradicija.

Ako ne volite pivo i ne razumijete zašto ga neki toliko vole, preporučujemo da možda ipak ostanete doma.

Zanimljivosti

Iz godine u godinu prisutni znatiželjno iščekuju gradonačelnika Münchena promatrajući koliko će puta morati čekićem udariti bačvu da bi poteklo prvo pivo, a postoje čak i oklade. Najbolje rezultate s po dva udarca imao je Ude (2005., 2008. i 2009.), dok je onaj s najviše, odnosno 19 udaraca bio Wimmer (1950. godine).

Zanimljivi su i podaci kako se svake godine na Oktoberfestu popije 5.5 milijuna litara piva, 35 tisuća litara vina, 20 tisuća boca šampanjca, 200 tisuća šalica kave i čaja, te 700 tisuća boca vode i limunade. Pojede se i oko 200 tisuća pari kobasica, 500 tisuća pilića, 50 tisuća kilograma ribe i 90 pečenih volova.

Bilježe se i izgubljene stvari pa u prosjeku ljudi izgube oko 4.000 predmeta. Najbizarnije od svih su note skladbe Johanna Sebastiana Bacha, umjetni zlatni zubi i 13.000 starih njemačkih maraka koje su pronađene u jednim hlačama.

Oglasi

Službena stranica: http://www.oktoberfest.de

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook