Connect with us

Poslovni svijet

PLINSKA KRIZA: Pivovare spremaju alternativne planove

Objavljeno

on

Grupa prijatelja nazdravlja pivom
Plinska kriza utječe i na proizvodnju piva

Minhenske pivovare rade na hitnim planovima za moguću nestašicu plina, jer bez plina nema piva. Mnoge pivovare koriste plin kao izvor energije za kuhanje piva, a s obzirom na nadolazeću nestašicu plina užurbano se radi na planovima i uštedama.

Cijene piva već su jakoo porasle ove godine. “Hmelj, slad, čepovi boca, limenke, palete pa čak i papir za etikete, posvuda imamo ekstremna poskupljenja, upozorio je proljetos Walter König, generalni direktor Bavarske udruge pivara. Pandemija i rat u Ukrajini uzroci su visokih cijena piva, a čak niti cijene piva na Oktoberfestu nisu pošteđene poskupljenja.

U mnogim pivovarama izvor energije za kuhanje piva je plin kojeg, kao što je poznato, trenutno nema dovoljno. Neke minhenske pivovare stoga već rade na planovima za hitne slučajeve u slučaju da nestane goriva, piše Merkur.de.

Zaustavljanje dotoka plina bilo bi katastrofalno za lokalne pivovare

Proizvođači piva u Münchenu pripremaju se za “super krah”. Zaustavljanje plina također bi značilo da se pivo više ne može proizvoditi.

“Naravno da bi to bilo katastrofalno za našu tvrtku i naše potrošače”, kaže Steffen Marx, osnivač Giesinger Bräu.

Oglasi

Mnogi stoga ispituju kako u hitnim slučajevima prijeći s plina na naftu, poput tvrtki Giesinger Bräu i Hofbräu München. S druge strane, međunarodna pivarska grupa Anheuser-Busch InBev (Spaten, Franziskaner i Löwenbräu) želi se prebaciti na obnovljive izvore energije.

Ipak, najveći problem za pivovare možda nije pivo nego boce. Staklane rade na plin i kvar bi mogao uništiti sustave, kako je Georg Schneider, šef pivovare Schneider Weiss, upozorio u Der Spiegelu. “Ako dođe do pritiska, više ne bismo mogli proizvoditi sve vrste piva i vjerojatno bismo se morali koncentrirati na regionalne kupce ili veleprodaju”, također je upozorio Schneider.

Minhenske pivovare ponovno će razmisliti o povećanju cijena piva

Energetska kriza i povećane cijene osoblja, stakla, slada i hmelja sve više muče pivovare. Potrošači bi to u konačnici ponovno mogli osjetiti na cijeni piva.

“Čim saznamo situaciju u vezi s budućim troškovima sirovina, izvršit ćemo novi izračun cijena piva”, poručuju iz Hofbräu München.

Steffen Marx iz Giesinger Bräu također navodi da će krajem godine “vjerojatno umjerena količina morati slijediti primjer te poskupiti”.

Oglasi

Marx je već dokazao da nužda može biti i majka izuma. U Giesinger Bräustüberl također je litra ulja bila prihvaćena kao sredstvo plaćanja od početka sve do 17. srpnja. Razlog je bio što je u restoranu ponestalo ulja za prženje, ali piva ima u izobilju. Bez daljnjega, apel se proširio putem društvenih mreža. Akciju s neobičnim načinom plaćanja gosti su dobro prihvatili, bilo im je smiješno da svoje pivo mogu platiti uljem, rekao je glasnogovornik Giesinger Bräu.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook