Connect with us

Svijet

Tijelo utopljenika pozitivno na Covid-19 čak 41 dan nakon smrti

Objavljeno

on

Pozitivan test na covid 19
twenty20photos

Tijelo 41-godišnjeg Ukrajinca koji se po opasnom nevremenu pošao okupati u moru pronađeno je uz obalu Italije, a ono što je zapanjujuće, bilo je pozitivno na Covid-19 čak 41 dan nakon smrti, potvrdila je rutinska obdukcija, objavio je Independent.

Otkako je izbila pandemija istraživači pokušavaju razumjeti kako se virus SARS-CoV-2 ponaša i širi. Dok su neki istraživači testirali duljinu njegove prisutnosti na površinama kao što su plastika ili metal, drugi su promatrali koliko dugo cirkulira u zatvorenim prostorima. Neki istraživači su se pitali koliko dugo virus može preživjeti nakon što ubije svog domaćina, dok su se drugi pitali može li se virus zapravo širiti preko tijela umrlih osoba.

Tijelo zaraženo Covidom otkrila rutinska obdukcija

Tijelo 41-godišnjaka pronađeno je između stijena nakon što su nestanak prijavili njegovi prijatelji koji su se s njim kupali u moru. Zbog pandemije koja je u tijeku, test na Covid-19 postao je rutinski dio obdukcije, ali je muškarac, koji je prije smrti bio bez simptoma, na kraju bio pozitivan na virus.

Dok je smrt potvrđena zbog utapanja, tijelo je moralo biti ukopano u skladu sa smjernicama Covid-19. Prebačen je u mrtvačnicu gdje je bio pohranjen u zapečaćenoj i vodonepropusnoj vreći na temperaturi od 4 Celzijeva stupnja, a dugo razdoblje čekanja otvorilo je priliku za istraživanje koliko dugo virus može preživjeti.

Sljedećih nekoliko dana istraživači su nastavili testirati tijelo utopljenika baš onako kako se svatko podvrgne testu na Covid-19. Uzeti su nazofaringealni bris iz obje nosnice, a uzorci su prevezeni u laboratorij gdje su provedene RT-PCR reakcije.

Oglasi

Ostao pozitivan na Covid-19 virus

Ukupno je uzeto 28 uzoraka tijekom sljedećih 41 dana i svi su bili pozitivni. Da bi bili sigurni, istraživači su također ponovno testirali sve uzorke s kompletom reagensa drugog dobavljača, ali su naišli na isti rezultat.

Istraživači često provode kontrolni test kako bi potvrdili da rezultati testa doista dolaze iz uzoraka koji se testiraju. U ovom slučaju, testirali su slijed gena iz ljudskih stanica koji prati čestice virusa kada se uzima bris. Zanimljivo je da je nakon 41 dana kontrola stanica iz ljudskih stanica prestala otkrivati, međutim, SARS-CoV-2 se nastavio detektirati.

Testiranje se približilo kraju jer su izdane dozvole za pokop tijela i više nije bilo moguće daljnje prikupljanje uzoraka.

Istraživači su stoga zaključili da virus ostaje aktivan dulje vrijeme čak i nakon smrti svog domaćina i ističu da još uvijek postoji opasnost od infekcije od leša. Ono što ovo čini zanimljivim jest da je osoba prije smrti bila klasificirana kao asimptomatska i vjerojatno je imala nisko virusno opterećenje tijekom tog razdoblja.

Istraživači također pozivaju na uzimanje uzoraka za sve obdukcije, a pojedinosti studije mogu se pronaći u Journal of Medical Case Reports.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook