Connect with us

Tech

Apple predstavio novi iPhone i s njime veliki zaokret

Objavljeno

on

Foto: Apple / iPhone 15

Apple je predstavio novu iPhone 15 seriju na iPhone keynote-u. Gledajući Pro modele iPhone 15 Pro i posebno iPhone 15 Pro Max, većina kupaca će biti posebno zainteresirana za obični iPhone 15, koji je, kao i u prethodnoj seriji iPhone 14, također dostupan kao velika varijanta u obliku iPhonea.

Sljedeće se odnosi na sve modele: Za dugogodišnje obožavatelje Applea, prijelaz s Lightning na USB-C vjerojatno će biti jedna od najvećih promjena i zahtijevat će neke prilagodbe.

Uz iPhone 15, centar za obavijesti “Dynamic Island” sada je dostupan i na običnim iPhone uređajima – u prethodnoj generaciji bio je rezerviran za Pro modele. S iPhoneom 15, Apple je izbacio “urez” – udubljenja. OLED zaslon sa Super Retina XDR tehnologijom ima dijagonalu od 6,1 inča, ima uže okvire od starijih modela i dolazi s podrškom za Dolby Vision. Prema Appleu, svjetlina je 1600 kandela po četvornom metru, a čak 2000 kandela na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Kućište ima oblikovane rubove i zaštićeno je od vode i prašine (IP68). Dojam se promijenio u odnosu na prethodnika, jer su rubovi sada malo zaobljeniji. Dobro poznati Ceramic Shield služi kao zaštita ekrana za iPhone 15.

Činjenica da je brzina osvježenja ostala na 60 Hertza mogla bi barem biti vidljiva onima koji su prije intenzivnije koristili aktualni Android ili iPhone Pro model, gdje je 120 ili barem 90 Hertza odavno standard. Apple nudi samo 120 Hertza u Pro modelima.

Oglasi

“Svaki bi mobitel trebao imati takvu tipku.”

Kad je predstavljen prvi iPhone, Steve Jobs je hvalio prekidač za isključivanje zvuka na gornjoj lijevoj strani iPhonea (“Svaki bi mobitel trebao imati takvu tipku.”) Ali 26 godina kasnije, tome je kraj. Tamo gdje je prije bio prekidač za isključivanje zvuka, sada postoji samo akcijski gumb. Kao i prije, kratki pritisak trebao bi tvornički aktivirati prekidač za isključivanje zvuka, dok se duljim pritiskom može dodijeliti nekoliko funkcija.

Na stražnjoj strani iPhonea 15 nalazi se dvostruka kamera s 48 megapiksela i otvorom blende f/1.6 – glavna kamera nominalno je u rangu s prošlogodišnjim Pro modelom. Novo: ima dvostruki zoom za telefoto snimke (riječ je o naprednoj zoom tehnologiji). Iako iPhone 15 nema pravi optički telefoto, ovo nije umjetni digitalni zoom – jednostavno iskorištava visoku rezoluciju senzora korištenjem malog dijela slike na senzoru.

Uz dobro osvjetljenje, ovu su tehniku ​​isprobali i testirali i drugi proizvođači i može postići dobre rezultate. iPhone također nudi novu postavku snimanja: dok je iPhone 14 Pro prema zadanim postavkama imao četiri senzorska piksela kombinirana u jedan slikovni piksel (združivanje piksela 4 u 1) i spremljena kao datoteka od 12 MP, iPhone 15 sada nudi jednu opciju za 24MP fotografije (2-u-1 pixel binning), dobar kompromis između oštrine slike i fotoosjetljivosti.

Još jedna praktična značajka je mogućnost kasnijeg mijenjanja fokusa i dubine. Sam portretni mod također se može aktivirati naknadno. Kao i kod generacije 14, iPhone 15 koristi svoj ažurirani Photonic Engine za sastavljanje optimalne snimke iz nekoliko serija fotografija.

Konačno USB-C

A16 Bionic procesor poznat iz 14 Pro radi unutar iPhonea 15. Sastoji se od GPU-a s pet jezgri i CPU-a sa šest jezgri. Postoji nešto potpuno novo za izvijestiti u smislu aktivnosti: ultraširokopojasna tehnologija s čipovima druge generacije ima domet tri puta veći nego prije, što olakšava pronalaženje izgubljenih prijatelja na prometnim mjestima – ili Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2 , koji također imaju novi čip (i obrnuto sada također mogu precizno otkriti iPhone 15 u blizini).

Oglasi

iPhone 15 sada koristi satelitsku vezu ne samo za hitne pozive, već i za pozive radionicama koje sudjeluju ako se automobil pokvari usred pustinje. Usluga pod nazivom “Pomoć na cesti” u početku se pokreće samo u SAD-u. Dostupan svima i praktičan prilikom pozivanja: s glasovnom izolacijom, iPhone stavlja vaš vlastiti glas u prvi plan kada to želite u glasnoj okolnoj buci.

Mnogi “leakeri” su se unaprijed složili da novi iPhone 15 dolazi s USB-C umjesto Lightninga. Prema zahtjevu EU-a, Apple mora početi koristiti USB-C priključke na svojim uređajima do kraja 2024. godine. Ali proizvođaču ne treba toliko vremena: jedanaest godina nakon predstavljanja prvog pametnog telefona s Lightning utičnicom, iPhonea 5, Apple mijenja vezu i po prvi put predstavlja iPhone 15 s USB-C utorom.

Ovo otvara novi svijet dodatne opreme za iPhone – i to ne samo za napajanje. Ostali uređaji kao što su tvrdi diskovi, USB stickovi, USB-C čvorišta, možda i tipkovnice, miševi, LAN adapteri, HDMI adapteri i još mnogo toga – što radi, a što ne, pokazat će se tek u praktičnom testu.

Izvana izgleda skoro nepromijenjeno

Do sada je vladala potpuna zbrka kada je riječ o bežičnom punjenju: neki Android uređaji mogli su se puniti sa 7,5 vata, iPhone s certificiranim MagSAfe dodacima mogli su se puniti s 15 vata, a drugi samo s 5 vata. Novi standard, Qi2, trebao bi tome stati na kraj.

Navodno Apple već podržava novi Qi2 standard. Apple još nije komentirao maksimalnu snagu punjenja putem USB-C napajanja i kabela; očito je ostala na 20 vata – to bi bilo malo u usporedbi s konkurencijom.

Oglasi

iPhone 15 djeluje malo glađe zahvaljujući zaobljenim rubovima, ali inače izvana izgleda nepromijenjeno. Prilikom zumiranja fotografija, čini se da se nova kamera od 48 megapiksela isplati, pogotovo zato što iPhone 15 nije pravi telefoto objektiv.

Povećanja su u redu do faktora 2,5 jer se koriste stvarni podaci senzora. Sustav brzo reagira i radi glatko, također zahvaljujući A16 Bionic čipu.

iPhone 15 dolazi u ružičastoj, žutoj, zelenoj, plavoj i crnoj boji.

Predbilježbe počinju 15. rujna u 14 sati, izlazak je zakazan za 22. rujna.

Iznenađenje: iPhone 15 sa 128 gigabajta skladišnog prostora košta 949 eura, dakle preporučena cijena je 100 eura jeftinija od prethodnika 14 Pro, čiju je cijenu Apple također spustio na 849 eura. Za 256 gigabajta plaćate 1.079 eura. Varijanta s 512 gigabajta memorije stoji 1329 eura.

iPhoneu 15 možda nedostaju neke od tehničkih inovacija Pro modela: 5x telefoto, A17 Pro CPU, zaslon od 120 Hertza ili okvir od titana. Ali bit je u tome da Apple prodaje tehnologiju za manje novca koja se prošle godine mogla naći samo u Pro modelu: A16 procesor i snažnija glavna kamera su uključeni.

Oglasi

Ali još važniji je prijelaz na svestrano USB sučelje koje je kompatibilno s drugim uređajima, koje naizgled čak omogućuje spajanje TV-a i monitora preko adaptera (praktični test će pokazati više). Time postaje jasno: počinje nova era za iPhone, ona kompatibilnosti povezivanja s ostatkom svijeta.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook