Naslovnica Posao KRIVA JE STRUJA: Volkswagen najavio otpuštanje pet tisuća zaposlenika

KRIVA JE STRUJA: Volkswagen najavio otpuštanje pet tisuća zaposlenika

Zbog globalne pandemije, ali i ušteda i prelaska na masovniju proizvodnju električnih automobila u planu je otpuštanje pet tisuća radnika.

VW je nekada bio pojam uspješne tvrtke (Foto: nelsonart)

Njemački automobilski div Volkswagen planira otpustiti više tisuća zaposlenih prema planu kojeg su objavili u nedjelju. Sam plan ukidanja radnih mjesta nema točne brojeve, ali bi mogao obuhvatiti pet tisuća zaposlenih do kraja 2023. godine. Smanjenjem troškova viška zaposlenih financirao bi se prijelaz na proizvodnju električnih automobila, objavila je tvrtka.

U poznatoj tvornici automobila očekuju da će se 900-tinjak zaposlenika kratkoročno odlučiti za prijevremenu mirovinu, dok bi između dvije i četiri tisuće ljudi iz tvrtke otišlo u okviru postupnog prekida radnog odnosa.

Masovnim otkazima planiraju smanjiti troškove grupacije koja želi provesti skupu tranziciju prema električnim modelima, a dugoročno autonomnim vozilima.

Furaju se na Teslu

Nedavno je Volkswagen objavio kako u cjelokupnoj prodaji električnih automobila u Europi želi postići udio do 70 posto, a vlasnik VW grupacije Herbert Diess ne krije ambiciju da se približi uspjehu Tesle, proizvođača broj jedan u svijetu električnih automobila.

Svoju strategiju u proizvodnji električnih vozila predstavit će na konferenciji “Power Day” koju stručnjaci uspoređuju s “Battery Day”, velikim godišnjim okupljanjem koji organizira Elon Musk, vlasnik Tesle.