Naslovnica Poduzetništvo AMAZON FLEX: Dodatna zarada kao dostavljač

AMAZON FLEX: Dodatna zarada kao dostavljač

Čitatelj Inis opisao nam je kako u slobodno vrijeme možete dodatno zaraditi putem ove aplikacije.

Dostava paketa u slobodno vrijeme može donijeti dobru zaradu (Foto: @halfpoint)

Amazon Flex je program u kojem neovisni dobavljači, zvani “partneri za dostavu”, dostavljaju Amazonove narudžbe. Stotine milijuna artikala dostupno je putem Amazona, uključujući elektroniku, kućanske potrepštine i još mnogo toga. Dostavni partneri vlastitim vozilima dostavljaju pakete kupcima Amazona.

Princip je vrlo jednostavan: Kao kurir dostavljate pakete u ime Amazona. Možete sami organizirati svoje vrijeme. Aplikacija Amazon Flex prikazuje vam dostupne blokove vremena koje treba prihvatiti i isporučiti pomoću navigacijskog sustava aplikacije. Posao kurira vrlo je zanimljiv, pogotovo ako želite zaraditi nešto sa strane. Amazon trenutno zapošljava slobodnjake s posve prihvatljivom plaćom od 25 eura po satu i zvučnim sloganima poput “Budi svoj šef“.

Amazon Flex: Što je sve potrebno za početak?

Trebate imati najmanje 18 godina.
Trebate Gewerbeschein (VAŽNO: mora glasiti samo za dostavu paketa!) koji možete predati u roku od 90 dana.
Potrebna vam je valjana vozačka dozvola EU (vozilo mora da ima četvora vrata).
Građani koji nisu članovi EU trebaju radnu dozvolu.
Morate dostaviti potvrdu o nekažnjavanju (ne stariju od 90 dana).
Potrebna vam je aplikacija Amazon Flex
Trenutni zaposlenici Amazona nisu dopušteni kao partneri za dostavu.

Aplikacija vam pokazuje dostupne blokove vremena koje možete preuzeti. Amazon plaća 75 eura za trosatni blok vremena. Treba napomenuti da vam plaća po satu pada ako ste na putu dulje od 3 sata. Suprotno tome, međutim, zarađujete i više ako vam treba manje od 3 sata. Potrebno vrijeme naravno ovisi o više različitih čimbenika. Prometna gužva može vam pokvariti satnicu, dok brzi prolazak paketa i brza isporuka može povećati vaše prihode. Zarada koju ostvarite ovim putem se isto tako oporezuje u konačnom godišnjem obračunu i varira ovisno o vašim primanjima, poreznoj klasi te činjenici je li vam je ovo primarni ili sekundarni izvor prihoda. Oko ovoga je najbolje posavjetovati se sa svojim poreznim savjetnikom.

Razgovarali smo s Inisom Mešanovićem (31) porijeklom iz Orašja, koji danas živi u Münchenu i više od godinu dana radi kao dostavljač u sustavu Amazon Flexa.

“Posao se isplati ako vam je, kao u mojem slučaju, to dodatni posao. Sam si organiziraš vrijeme i procjeniš koliko želiš zaraditi”, kaže Inis.

Blok od 3 sata, kao što smo spomenuli u uvodu, plaćen je 75 eura i može biti prilično rentabilan ako sve obavite u kraćem vremenskom roku. Isto tako, ukoliko prihvatite blokove koji su recimo hitni ili kratkoročno najavljeni, zarada može ići i do 32,5 eura po satu. Potrebno je i dodatno putno osiguranje koje iznosi oko 70 eura mjesečno ali je 100% neoporezivo. Pakete za isporuku Inis preuzima na dvije lokacije, u Daglfingu ili Olchingu (ovo vrijedi za München).

Kako to izgleda u praksi?

Sabirni centar

Nakon što oduzmete svoj prvi blok vremena, vozite se do Amazonovog centra za preuzimanje paketa. Nakon kratke provjere vaših osobnih podataka preuzimate pakete. Pakete ukrcajte u svoj automobil i spremni ste za polazak. Budući da ćete kasnije morati pojedinačno odabrati pakete, vrlo je važno da imate dobar pregled. To štedi dragocjeno vrijeme u dostavi.

Dostava započinje

Aplikacija Amazon Flex pokazuje vam gdje je sljedeća adresa i vodi vas do odredišta pomoću ugrađene navigacije. To obično funkcionira prilično dobro. Ako sumnjate, preporučljivo je koristiti Google Maps.

Isporuke

U najboljem slučaju, kupac je kod kuće i izravno prima vaš paket. Tada možete brzo prijeći na sljedeću adresu. U slučaju da vam nitko ne otvori vrata, morate pozvoniti na vrata susjeda i ljubazno ih zamoliti da preuzmu paket za naručitelja. Za to postoji papirić koji prvo ispunite, a zatim stavite u poštanski pretinac kupca. Iako je i samo po sebi razumljivo, no košta vas puno vremena.

Nakon što to učinite, morate se vratiti i prebacti na sljedeću adresu. Flex znači fleksibilnost – stvarno možete sami organizirati svoje vrijeme. Ako želite predahnuti ili nešto pojesti, to nije problem. U konačnici, tvoje je vrijeme.

Nakon što isporučite posljednji paket, ne morate se vraćati u Amazonovo skladište, tada možete jednostavno otići kući. Najbolje je ukratko izračunati koliki ste profit ostvarili i gdje još uvijek možete optimizirati.

Kako Inis kaže, ovo se isplati kao dodatni posao. Nekada odradi 4-5 dobrih dana u nizu no onda automatizmom od Amazon Flexa ne dobije više narudžbi jer ima dojam da tako žele da svi koji su u sustavu imaju priliku za zaradu. Sve u svemu, on je zadovoljan i Amazon Flex preporučuje svima.