Connect with us

Posao

Medicinskim sestrama u Njemačkoj se profesionalno iskustvo jedva isplati

Objavljeno

on

Medicinsko osoblje s diplomom prvostupnika medicinske sestre prima 4800 eura više godišnje od svojih kolega bez diplome

U mnogim poslovima iskustvo i kompetencija rastu s godinama radnog staža, a samim time obično i plaća. Za medicinsko osoblje, međutim, povećanje profesionalnog iskustva jedva da se odražava na plaću: Čak i s više od 10 godina radnog iskustva, medicinsko osoblje zarađuje samo 6.511 € bruto više godišnje od svojih kolega koji rade samo 2-4 godine . To je 542,58 € bruto više mjesečno. Diploma medicinske sestre može se isplatiti i financijski: 4.800 eura bruto, povećanje od oko 10%. Prvostupnici svake godine imaju više na svojim računima od svojih kolega sa završenim stručnim obrazovanjem. Pokazuje to nova studija plaća za medicinu i njegu koju su izradili novinari i doktori o plaćama.

Njegovatelji moraju raditi sve više i više

Prof. Dr. Cai-Nicolas Ziegler kritički je rekao: “Profesija medicinskih sestara vrlo se snažno razvila. Njegovatelji moraju biti u mogućnosti učiniti sve više i više, ali plaća se gotovo ne mijenja.” Prema Ziegleru, nedostatak plaćanja i razvoja plaća jedan je od glavnih razloga zašto njegovatelji odustaju od stalnog radnog mjesta: “Iz internih anketa znamo da plaća za njegovatelje najveći pokretač je prelazak na privremeni rad.”

Liječnici zarađuju vrlo različito ovisno o svojoj specijalnosti

U sklopu studije procijenjeni su i podaci više od 1900 liječnika iz različitih disciplina na različitim pozicijama. Visina zarade varira ovisno o stupnju daljnjeg obrazovanja i specijalizacije. Na primjer, u području anesteziologije, nakon usavršavanja od asistenta do specijalista, bruto plaća iznosi 89.640 € godišnje. U usporedbi s drugim disciplinama, ovdje je skok u plaći nakon daljnjeg usavršavanja posebno velik (plus 23.880 eura bruto godišnje). Možete očekivati ​​još veći skok u istoj specijalnosti kada napredujete u višeg liječnika (plus 30.360 € bruto). Postoje i velike regionalne razlike u plaćama: za isti posao liječnici u sjevernoj Njemačkoj primaju manju plaću od svojih kolega u zapadnim regijama Njemačke: tamošnji liječnici imaju na raspolaganju 9466 eura bruto više nego njihovi kolege u sjevernoj Njemačkoj.

O elaboratu o plaćama

Podaci od ukupno 2672 medicinske sestre i 1923 liječnika iz različitih disciplina na različitim pozicijama procijenjeni su diljem zemlje (od listopada 2020. do listopada 2022.). Podaci su prikupljeni pomoću online alata Salary Reporter, Salary Check. To je integrirano u doctari.de, gdje su podaci također prikupljeni i sortirani. Nakon što su unijeli svoje podatke o poslu i plaći, sudionici su mogli izravno usporediti svoje podatke s podacima drugih. Usklađeni podatak odnosi se na osnovnu plaću s 12 mjesečnih plaća. Medijan je određen za sve rezultate.

Oglasi

Rezultate ove studije potvrdili su izvjestitelji o plaćama uspoređujući ih s drugim podacima iz industrije. Cjelovita studija o plaćama za medicinske sestre i liječnike može se pronaći na ovom linku: Studija o plaćama

Želiš promjenu i bolju plaću u medicini?

Pošalji Lebenslauf bez obveze na: dejan.dukic@we-und-we.de

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook