Connect with us

Bavarska

Napad i antisemitsko vrijeđanje ispred Münchenske sinagoge

Objavljeno

on

Ohel Jakob sinagoga Minhen

Pred glavnom sinagogom Ohel Jakob u Münchenu jedan je muškarac napadnut i izložen antisemitskim uvredama. Prema informacijama policije, 43-godišnjak je pokušao smiriti svađu između dva 17-godišnjaka koji su se svađali na Sankt-Jakobs-Platzu pored sinagoge. Zbog toga su oba mladića napala tog muškarca. Napad se dogodio prošlog petka.

Prema izvješću, jedan od mladića udario je 43-godišnjaka štakom u glavu. Drugi ga je također udario i vrijeđao antisemitskim izrazima. Prema policiji, nije bilo vizualnih oznaka žrtvinog židovskog vjeroispovijedanja.

Nakon incidenta, žrtva je s lakšim ozljedama prevezena u bolnicu. 17-godišnjacima je podnesena prijava zbog teškog tjelesnog ozljeđivanja i izrečenih uvreda. Jedan od njih je zadržan u pritvoru preko noći. Kriminalistički odjel za zločine vezane uz državnu sigurnost sada vodi istragu.

Raste broj antisemitskih incidenata – u Bavarskoj i Njemačkoj

Njemačko savezno kriminalističko tijelo (BKA) bilježi porast antisemitskih kaznenih djela diljem zemlje, posebno od napada Hamasa na Izrael 7. listopada 2023. Samo u vezi s Bliskoistočnim sukobom do 21. prosinca 2023. evidentirano je preko 1.000 djela politički motiviranog kriminala, izvijestio je BKA. Radi se uglavnom o oštećenju imovine i poticanju mržnje.

No, i u Bavarskoj se, prema podacima Recherche- und Informationsstelle Antisemitismus (RIAS) Bayern, bilježi porast antisemitskih incidenata. Samo od 7. listopada do 9. studenog prošle godine dokumentirano je 148 incidenata – triput više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook