Connect with us

Film & TV

NETFLIX PREPORUKA: Na zapadu ništa novo

Objavljeno

on

Na zapadu nista novo

Antiratni klasik Ericha Marije Remarquea dobio je svoju prvu ekranizaciju na Netflixu na njemačkom jeziku i to nakon holivudskih verzija iz 1930. i 1979.

To je snažan, elokventan, savjesno strastven film redatelja i koscenarista Edwarda Bergera. Felix Kammerer glumi Paula, njemačkog tinejdžera koji se pridružuje svojim školskim prijateljima u naivnom patriotskom žaru pred kraj Prvog svjetskog rata, uzbuđeno očekujući lagani, razmetljivi marš u Pariz. Umjesto toga, nalazi se u noćnoj mori krvoprolića i kaosa.

Izvorni njemački naslov, Im Westen Nichts Neues (“Na zapadu ništa novo”), koji je 1929. godine australski prevoditelj Arthur Wheen sjajno preveo kao “sve tiho na zapadnoj bojišnici”, fraza je iz činjeničnog vojnog izvješća s užasnim izrazom ironije. Zapadna fronta je mirna samo za mrtve.

Daniel Brühl glumi civilnog političara Magnusa Erzbergera koji je predvodio njemačku delegaciju. Thibault de Montalembert igra cameo ulogu maršala Focha, s prezirom odbijajući bilo kakve ustupke Nijemcima za očuvanje obraza. Priča će doseći vrhunac mučnine nakon potpisivanja, kada bijesni njemački general izjavi svojim iscrpljenim i traumatiziranim trupama da imaju vremena za posljednju bitku za spas časti domovine prije 11 sati, kada nastupa primirje.
Paulovi drugovi su Müller (Moritz Klaus), Kropp (Aaron Hilmer), Tjaden (Edin Hasanović) i što je najvažnije, stariji i brižniji profesionalni vojnik Katczinsky, ili “Kat” u sjajnoj izvedbi Albrechta Schucha.

Odlična interpretacija Edina Hasanovića je samo potvrda njegovog talenta koji sve više dolazi do izražaja. Ovaj rođeni zvorničanin sve više krči put na glumačkom nebu Njemačke a sa ovim filmom to definitivno i potvrđuje.

Oglasi

All Quiet on the Western Front značajno je, ozbiljno djelo, dobro odglumljeno i usredotočeno te sa scenama bojnog polja čije su digitalne bravure stručno uklopljene u radnju. Njemački kandidat za Oscara a i svakako preporuka za pogledati.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook