Connect with us

Njemačka

Osobna potrošnja poduprla njemačko gospodarstvo u trećem kvartalu

Objavljeno

on

Kalkulator

Njemačko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju zahvaljujući osobnoj potrošnji koja je nadjačala utjecaj nepovoljnog okruženja u svjetskom gospodarstvu, izvijestio je u petak statistički ured, blago podigavši procjenu rasta aktivnosti.

Gospodarstvo je u razdoblju od srpnja do rujna poraslo 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je aktivnost uvećana za 0,1 posto, pokazali su cjenovno, sezonski i kalendarski prilagođeni podaci statističkog ureda.

Prva procjena pokazivala je rast aktivnosti u ljetnom tromjesečju za 0,3 posto.

U odnosu na treće tromjesečje 2021. gospodarstvo je poraslo 1,3 posto, nakon 1,6-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca, pokazuju cjenovno i kalendarski prilagođeni podaci. U prvoj procjeni Destatis je rast u ljetnom kvartalu procijenio na 1,2 posto.

Aktivnost je porasla unatoč nepovoljnom okruženju u svjetskom gospodarstvu, istaknuli su statističari, ukazavši na kontinuirano širenje koronavirusa, rast cijena, rat u Ukrajini i probleme u nabavnim lancima.

Oglasi

Oslonac rastu bila je osobna potrošnja, koja je porasla jedan posto, utvrdio je Destatis, dodavši da su građani iskoristili ukidanje gotovo svih koronavirusnih mjera za više putovanja i izlazaka, unatoč visokoj inflaciji i energetskoj krizi.

Još je snažnije porasla potrošnja kompanija, za 2,7 posto, odražavajući znatno veća ulaganja kompanija u opremu, poput strojeva. Građevinski sektor bilježio je pak pad ulaganja, za 1,4 posto, u okruženju visokih cijena gradnje i poskupljenja hipotekarnih kredita.

Izvoz je u razdoblju od srpnja do rujna porastao 2,0 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, što u Destatisu objašnjavaju punim knjigama narudžbi i poboljšanju u globalnim nabavnim lancima.

Uvoz je uvećan 2,4 posto.

Vlada trenutno procjenjuje da će gospodarstvo u ovoj godini porasti za 1,4 posto. Za iduću godinu prognozira pad aktivnosti za 0,4 posto.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook