Connect with us

Posao

PLAĆE U TESLI: Ovoliko zarađuju zaposlenici u Njemačkoj

Objavljeno

on

Radnik u autoindustriji
envato/borodai

Od otvaranja “Giga Berlin” američka tvrtka Tesla proizvodi i u Njemačkoj. Donosimo koliko zarađuju zaposlenici proizvođača električnih automobila.

Američka tvrtka Tesla najprofitabilniji je proizvođač automobila na svijetu, a uz Elona Muska na čelu ima i najbogatiju osobu na planetu. Pitanje je, međutim, odražava li se to i na plaće u Tesli u njemačkom proizvodnom pogonu u Grünheideu kod Berlina.

I prije otvaranja “Giga Berlin” krajem ožujka vodila se velika rasprava o tome jesu li plaće zaposlenika iste kao u Mercedes-Benzu, BMW-u i VW grupi ili je američka tvrtka zauzela drugačiji pristup od njemačke automobilske industrije.

Od otvaranja Giga Berlin u Brandenburgu, Tesla proizvodi i u Njemačkoj. Model Y silazi s proizvodne trake u tvornici za cijelo europsko tržište automobila. Kako navodi BW24 konačnom stanju, proizvodni kapacitet trebao bi biti projektiran za pola milijuna električnih automobila godišnje. Tesla se trenutno bori s brojnim problemima u Berlinu, uključujući i osoblje. Ipak, u tvornici Grünheide već je zaposleno tri i pol tisuće ljudi, a na kraju će na različitim pozicijama biti zaposleno njih oko 12 tisuća.

Tesla Berlin plaća bolje od ostalih autoindustrija u Njemačkoj

U intervjuu za Handelsblatt u studenom 2020., čelnik agencije za zapošljavanje u Frankfurtu (Oder) Jochem Freyer dao je uvid u naknade na lokaciji Tesla blizu Berlina, koja je tada još bila u izgradnji.

Oglasi

“Tesla plaća znatno bolje nego što je to uobičajeno u zemlji i vodit će se ugovorom o plaćama metalske i elektroindustrije”, objasnio je, dodajući:

Neće ga usvojiti i koristiti, ali mislim da je to veliki korak ako se približimo industrijskom kolektivnom ugovoru.”

U međuvremenu je počela proizvodnja u “Giga Berlin” i informacije o plaćama se već mogu naći na portalima koji se bave tom tematikom.

Izbor pozicija u Tesli Njemačka i pripadajuće godišnje plaće:

Naziv radnog mjesta / Prosječna godišnja plaća (bruto)
Tehničar mehatronike vozila / 38.300 eura
Inženjer / 71.600 eura
Regruteri / 55.100 eura
KV proizvodni radnik / 33.900 eura
Prodavač automobila / 41.400 eura
Voditelj tima / 58.100 eura
Procesni inženjer / 67.900 eura
Programer softvera / 63.700 eura
Logističar / 38.200 eura
Prodajna snaga u maloprodaji / 42.400 eura

(Izvor: Kununu)

Oglasi

Godišnje plaće u Tesli koje se navode na portalu plaća zaposlenika tvrtke u Njemačkoj otprilike odgovaraju onima iz štutgartske automobilske grupe Mercedes-Benz. U Mercedesu inženjer s prosječnom godišnjom plaćom od 78.100 eura zarađuje više nego u Tesli.

U intervjuu za Handelsblatt Jochem Freyer je također objasnio da Tesla ne bježi od zapošljavanja nekoga tko je dugo nezaposlen ili nije završio stručno osposobljavanje. Ti bi ljudi počeli s početnom plaćom od 2.700 eura mjesečno. S relevantnim stručnim usavršavanjem, Tesla Njemačka počinje s oko 3.500 eura.

Tesla Njemačka: Zaposlenici su u osnovi zadovoljni plaćom, ali “moglo bi i bolje”

Zaposlenici velikih njemačkih proizvođača automobila uz naknadu dobivaju i razne bonuse. Upravljačka razina u Mercedes-Benzu, na primjer, dobiva službena vozila, dok niže razine dobivaju barem postotak na kupnju Mercedesovog modela. U proizvođaču sportskih automobila Porsche, bonusi i nagrade sada su već legendarni. Nakon vrlo uspješne fiskalne 2021., zaposlenici Porschea dobili su posebnu isplatu od 7.900 eura po glavi. Prema informacijama koje su zaposlenici Tesle dali na Kununu, američka tvrtka nema takve posebne isplate niti bonuse.

“Sve u svemu, zarađivao sam nešto više od 40.000 eura godišnje”, piše bivši zaposlenik Tesle Njemačka na portalu plaća. “Bez provizija, bez naknade za godišnji odmor, bez božićnica, bez bonusa ili slično”, slaže se još jedan zaposlenik Tesle. “Moglo bi i bolje”, piše on u vezi s odštetom. “Plaće se isplaćuju na vrijeme, ali ne dobivate ni godišnji odmor ni božićnice.”

Iako su se nedavno na portalu pojavili komentari koji plaću opisuju kao “premalo” i kritiziraju nedostatak bonusa, Kununu navodi da je 62 posto zaposlenika svoju plaću ocijenilo dobrom ili čak vrlo dobrom.

Oglasi

Ponuda poslova u Tesli Berlin.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook