Connect with us

Domovina

Porezna uprava pozvala Hrvate u iseljeništvu da prijave inozemne dohotke kako bi izbjegli kazne

Objavljeno

-

Porezna uprava pozvala Hrvate u iseljeništvu da prijave inozemne dohotke kako bi izbjegli kazne u domovini

Iz Porezne uprave u Republici Hrvatskoj zamolili su medije da prenesu poziv hrvatskim građanima koji rade u inozemstvu a do sada nisu prijavljivali svoje dohotke ostvarene u drugim zemljama da to učine dobrovoljno prije nego im stigne službeni dopis uz eventualne kazne.

Kako je uočeno da određeni broj hrvatskih građana nije ispunio tu obvezu, Porezna uprava je uputila otvoreni poziv da ispune dobrovoljnu prijavu inozemnih primitaka kako bi izbjegli dodatne troškove ili pravne posljedice u Republici Hrvatskoj, naravno, ako još uvijek imaju prebivalište na hrvatskoj adresi i nisu se po odlasku odjavili iz hrvatskog poreznog sustava.

“​Pozivaju se građani rezidenti Republike Hrvatske koji su ostvarili inozemne primitke (primjerice plaće, mirovine, drugi dohodak, kamate na štednju, dividende i dr.) u ovoj ili ranijim godinama, a do sada ih nisu prijavili Poreznoj upravi RH da to učine prije zaprimanja službenog poziva”, stoji u objavi Porezne uprave.

Ovaj poziv prvotno je objavljen na internetskoj stranici Porezne uprave 21. prosinca 2021. godine, dok su sada iz te institucije zamolili medije za objavu kako bi informacija došla do ciljane skupine.

Oglas

Inozemni primitak je obvezno prijaviti

Kako je napisano u objavi, temeljem razmjene podataka između Porezne uprave RH i poreznih tijela drugih država o ostvarenim primicima hrvatskih rezidenata, uočeno je da određeni broj građana nije ispunio svoju obvezu i prijavio inozemne primitke.

Ističu kako je inozemni primitak obvezno prijaviti u Hrvatskoj neovisno o tome je li u inozemstvu porez već plaćen, te neovisno o činjenici hoće li u Hrvatskoj postojati obveza plaćanja poreza. Riječ je o evidenciji i usklađivanju, navode.

Izuzetak mirovine iz nekoliko zemalja

Ipak, ta obveza ne uključuje prijave inozemnih primitaka koje se odnose na mirovine koje primaju građani rezidenti Republike Hrvatske iz Kanade, Kine, Luksemburga, Sjeverne Makedonije, Maroka, Mauricijusa, Njemačke, Omana, Poljske i San Marina, dodali su iz Porezne uprave.

Ističu i kako će se za dobrovoljno prijavljeni inozemni primitak u slučaju utvrđivanja porezne obveze postupak provoditi prema propisima važećim na dan dobrovoljnog prijavljivanja, bez obračuna kamata i bez izricanja novčane kazne za prekršaj nepravodobne prijave inozemnih primitaka.

Napominju kako su informacije potrebne građanima rezidentima RH za dobrovoljnu prijavu inozemnih primitaka objavljene na internetskim stranicama Porezne uprave u dijelu Obrasci / Dobrovoljna prijava ino primitaka.

Oglas

Dobrovoljnom prijavom izbjegnite kazne

Sve inozemne primitke koji su ostvareni u ranijim razdobljima građani koji su rezidenti RH mogu prijaviti na obrascu “Dobrovoljna prijava inozemnih primitaka” putem sustava ePorezna, putem pošte ili osobnim dolaskom u nadležnu ispostavu Porezne uprave prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu. Također, za dodatne upute građanima je dostupan pozivni centar Porezne uprave, napisali su u pozivu.

Velika većina hrvatskih državljana koja je odselila iz Hrvatske radi posla nije odjavila svoj status u Poreznoj upravi, kao niti prebivalište, što znači da se i dalje vode na adresi u Republici Hrvatskoj i podliježu zakonima o oporezivanju. To znači da iako ste prijavili boravište u Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji i tamo ostvarujete određeni dohodak i plaćate poreze, svejedno ih morate prijaviti hrvatskoj Poreznoj upravi.

Za sada se radi o pozivu za dobrovoljnu prijavu, no kako su naveli, uslijedit će i službene opomene i eventualne kazne za one koji to ne učine na vrijeme.

Oglas
Oglas

Radio Putokaz Live stream

Oglas

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglas

S&P Auto Service

Blog

Oglas

Facebook