Connect with us

Savjeti

RAZVOD U NJEMAČKOJ: Vodič kroz proces okončanja braka

Objavljeno

on

Nesretan bračni par razmišlja o razvodu u Njemačkoj

Ovaj vodič objašnjava postupak za razvod u Njemačkoj, od troškova odvjetnika do podnošenja zahtjeva za skrbništvo nad djetetom. Važno je da iseljenici u potpunosti razumiju postupak i implikacije razvoda u Njemačkoj. To može, na primjer, utjecati na njihovo pravo boravka u zemlji, posebno ako su u braku manje od tri godine. Ovaj vodič objašnjava cijeli postupak, kao i alternative koje biste mogli razmotriti.

Razvod u Njemačkoj: Raspad braka

Iako krivnja ne igra ulogu u postupku razvoda, sudovi će uzeti u obzir ponašanje oba supružnika prilikom odlučivanja je li došlo do raspada braka. Da bi se brak kvalificirao kao gotov, par više ne smije imati bračne odnose i ne očekuje da će obnoviti svoju vezu.
Da bi dokazali da je brak pukao, supružnici moraju živjeti odvojeno najmanje godinu dana (Trennungsjahr) ako oboje žele razvod, ili živjeti odvojeno tri godine ako samo jedan od partnera želi razvod. Živjeti odvojeno znači da supružnici moraju boraviti u zasebnim objektima, ne jesti zajedničke obroke, ne obavljati usluge za drugog supružnika i ne smiju imati drugih sličnosti u svom svakodnevnom životu.

Slučajevi nepodnošljivih teškoća

Parovi se ne moraju razdvajati godinu dana da bi se razveli ako postoje slučajevi ‘nepodnošljivih poteškoća’. To bi uključivalo stvari poput supružnika koji se često suočava s zlostavljanjem ili zlostavljanjem ili živi sa supružnikom koji pati od alkoholizma.

Međutim, čak i u slučajevima nepodnošljivih poteškoća, postoje neke prepreke za razvod. Primjerice, par će možda trebati pričekati godinu dana nakon što se razdvoje – bez obzira na nepodnošljive poteškoće – u interesu bilo koje male djece koju imaju.

Razvod se može potpuno odbiti u okolnostima kada bi jedan od supružnika drugome mogao nanijeti značajne poteškoće; na primjer, ako jedan partner pati od ozbiljne bolesti, a razvod može utjecati na njihovo zdravlje.

Oglasi

Što učiniti ako vam viza ovisi o braku?

Ako je vaše pravo na život u Njemačkoj isključivo zbog vašeg braka ili ste u Njemačku došli spajanjem obitelji, ako se razvedete, možete izgubiti pravo boravka tamo; pogotovo ako ste u braku manje od tri godine.

Ako ste u braku tri godine ili više, možete obnoviti dozvolu boravka godinu dana nakon razvoda. Nakon tog razdoblja možete samostalno podnijeti zahtjev za pravo boravka u Njemačkoj.

Postoje neke okolnosti u kojima će vam se produžiti boravišna dozvola, čak i ako ste u braku manje od tri godine. To se primjenjuje, na primjer, ako imate dijete sa supružnikom, ako ste raskinuli brak jer je vaš partner bio potvrdno nasilan prema vama ili ako ste kvalificirani radnik ili stručni vježbenik i produžujete dozvolu.

Razvod u Njemačkoj: postupak

Razvod je u Njemačkoj relativno jednostavan. Ako su okolnosti jednostavne, brak se može službeno raskinuti nakon četiri do šest mjeseci. Ako je riječ o dugotrajnom braku, s bogatim partnerima koji imaju brojne sporove oko imovine, postupak može lako potrajati godinu dana i više. To je zbog toga što sud mora uskočiti i donositi odluke u ime dvojice supružnika.

Potrebna dokumentacija i papiri

Prvi korak za razvod u Njemačkoj je angažiranje odvjetnika koji će se baviti zahtjevom za razvod. Ovo treba podnijeti na lokalnom sudu (Amtsgericht) ili obiteljskom sudu (Familiengericht). Obično ćete se morati služiti lokalnim sudom koji je nadležan za područje na kojem se nalazi bračni dom.

Oglasi

Da biste pokrenuli postupak razvoda u Njemačkoj, trebat ćete priložiti sljedeću dokumentaciju:

Prijava za razvod;
Osobna iskaznica;
Vjenčani list ;
Izvodi iz matične knjige rođenih (ili ovjerene kopije) bilo koje djece koju imate .
Važno je znati da sve dokumente na njemački morate prevesti od strane ovlaštenog tumača. Sud će zatim pregledati vašu prijavu i poslati je vašem partneru tražeći odgovor. Tijekom ovog postupka sud će također poslati vama i vašem partneru neke dodatne obrasce kako bi se izračunala prava na mirovinu koja će možda trebati biti prenesena.

Ovaj početni postupak može trajati do šest mjeseci, a kada je završen, dobit ćete sastanak za razvod. Vi, vaš supružnik i vaš odvjetnik morate prisustvovati sudu na ovaj datum. Duljina postupka za razvod braka razlikovat će se ovisno o tome koliko je trajao brak, je li se sa supružnikom dogovorio o tome kako se imovina dijeli i koliko je novca u pitanju.

Troškovi razvoda u Njemačkoj

Troškovi razvoda u Njemačkoj ovisit će o vašim okolnostima. Uzet će se u obzir čimbenici kao što su koliko zarađuju oba supružnika i koliko će ovisne djece biti pogođeno.

Općenito se kaže da sudski i pravni troškovi iznose između 1.000 i 3.000 eura; to se obično mora podijeliti između para. Međutim, ako postoje neslaganja, te će se naknade povećati. To je zato što će postupak trajati dulje i zbog toga će odvjetnici zahtijevati više posla (i naknada). Kao rezultat toga, neki se ljudi mogu odlučiti dogovoriti kako bi smanjili troškove. Međutim, ako je razvod težak i ako su u pitanju velike svote novca, papiri i složene okolnosti, možda bi bilo najbolje pustiti stručnjaka da se bavi vašim slučajem.

Oglasi

Za one s niskim primanjima može biti na raspolaganju pravna pomoć (Verfahrenskostenhilfe) koja će ili smanjiti troškove ili ih potpuno otkazati. Morat ćete podnijeti zahtjev državi za pravnu pomoć, a odvjetnik vam u tome može pomoći.

Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom razvoda u Njemačkoj

Kao i u bilo kojoj zemlji, i kod razvoda u Njemačkoj treba razmotriti važne čimbenike. To će, naravno, ovisiti o vašim individualnim okolnostima, poput toga dijelite li zajedno djecu ili imovinu. Evo nekoliko glavnih stvari o kojima treba razmišljati.

Skrbništvo nad djecom i uzdržavanje djece

Ako imate djecu, na njih će utjecati i vaša odluka o razvodu. Općenito će oba roditelja imati zajedničko skrbništvo nad djecom, čak i nakon što je razvod prošao. Zajedničko skrbništvo znači da roditelji moraju zajedno donositi odluke o glavnim stvarima poput dječje religije, medicinske skrbi i koju školu pohađaju. Roditelj koji dobija dijete, međutim, može donositi manje svakodnevne odluke.

Ako se roditelji ne mogu složiti oko ovih većih pitanja, sud tada može odlučiti koji bi roditelj trebao donijeti te odluke. Važno je napomenuti da će roditelj dobiti sam skrbništvo nad djetetom samo u ekstremnim slučajevima; na primjer, ako je jedan roditelj zlostavljao dijete.

Izdržavanje djece

Koji god roditelj ne živi s djetetom, morat će platiti uzdržavanje za dijete. To se plaća od trenutka rođenja djeteta do navršavanja 18 godina . Ovaj iznos ovisit će o prihodu roditelja i dobi djeteta. Općenito je, što je dijete mlađe i što više roditelj zaradi, veći je iznos dječjeg uzdržavanja.

Oglasi

Sud smatra relevantnim sav dohodak, ne samo plaću roditelja, već i sve isplate davanja, kamate na štednju i prihode od mirovine koje imaju. Ako je roditelj samozaposlen ili prima novac od stanarine, prihod će mu se izračunavati u prosjeku u posljednje tri godine. Zaposlenim roditeljima će se uzeti u obzir plaća u zadnjih 12 mjeseci. Posjedovanje imovine u kojoj žive također može utjecati. U ovom će slučaju sud uzeti u obzir ušteđenu najamninu prilikom izračunavanja koliko djetetove uzdržavanja mogu priuštiti.

Izdržavanje supružnika

Sud može odlučiti da jedan partner ima pravo na uzdržavanje supružnika. To su plaćanja koja mogu ići na bilo koje troškove supružnika i potpuno su odvojena od uzdržavanja djece.

Koji god partner zarađuje manje, obično prima uzdržavanje supružnika. Sud će također razmotriti hoće li razvod negativno utjecati na njihov život. Supružnik ima pravo na uzdržavanje supružnika samo ako ispunjavaju sljedeće kriterije:

Brinut će se za djecu;
Ne može zarađivati ​​za život zbog svoje dobi, bolesti ili slabosti;
Izgubili su posao i ne mogu naći drugi;
Potrebno im je održavanje za daljnje obrazovanje.

Količina vremena koje supružnik prima uzdržavanje ovisi o brojnim čimbenicima. To uključuje koliko je supružnik u nepovoljnom položaju zbog razvoda, koliko je trajao brak, tko je zarađivao više i tko se brinuo o kućanstvu i koliko dugo je supružnik čuvao djecu.

Oglasi

U Njemačkoj supružnici više ne mogu tražiti doživotno uzdržavanje, pa će novac dobivati ​​samo ograničeno vrijeme. Ako supružnik prima uzdržavanje radi čuvanja djeteta, mora dobiti posao kad dijete napuni tri godine; to, dakle, ograničava koliko će dobiti.

Važno je imati na umu da sudovi različito gledaju na izdržavanje supružnika od države do države. Primjerice, sudovi na sjeveru Njemačke općenito su stroži i restriktivniji od sudova na jugu zemlje.

Podjela imovine

Prilikom rastave u Njemačkoj, također ćete morati razmotriti podjelu imovine između vas i vašeg partnera. Svaki supružnik može zadržati svu imovinu koju je stekao prije ili stečenu tijekom braka. Međutim, par bi mogao podijeliti bilo kakvo povećanje vrijednosti nastalo tijekom braka.

Na primjer, ako jedan partner ima skupo umjetničko djelo, on će ostati jedini vlasnik predmeta. Međutim, ako se umjetničko djelo tijekom braka povećalo za 5000 eura, par će podijeliti taj dodatni iznos. To se, međutim, neće dogoditi ako sud to smatra krajnje nepravednim prema jednom supružniku; čak i ako su uzrokovali razvod.

Ako su se oba supružnika složila da zajednički posjeduju svoju imovinu, moraju je podijeliti u cijelosti. Ako se supružnici ne mogu dogovoriti što će učiniti sa svojim bračnim domom, sud ga može dodijeliti jednom od njih. Što se tiče sadržaja kuće, sud će podijeliti predmete na jednak način između oba partnera.

Oglasi

Sud će uzeti u obzir i mirovine. Ako bilo koji supružnik tijekom braka stekne mirovinska prava, na primjer, stekne prava na profesionalni mirovinski fond, to moraju podijeliti i kao dio razvoda. Umjesto da novac predaju izravno iz mirovine, sudovi mogu odlučiti da supružnik s manje novca ima pravo na veće beneficije ili na uzdržavanje od supružnika.

Alternative za razvod u Njemačkoj

Razvod nije jedino rješenje za okončanje braka u Njemačkoj. Njemačko zakonodavstvo također dopušta poništenje braka i zakonsku razdvojenost. Ne postoje zakonske formalnosti za zakonski razdvajanje – jedan od supružnika jednostavno se mora iseliti i živjeti odvojeno. Međutim, samo njemački sud može proglasiti poništenjem braka.

Dobivanje poništenja

U nekim okolnostima sudac može odobriti poništavanje ako postoji odgovarajući razlog za razvrgnuće braka. U njemačkom zakonu postoji nekoliko zahtjeva za poništavanje, kako slijedi:

U vrijeme sklapanja braka jedan supružnik nije navršio punoljetnost ili nije bio valjano izuzet od ovog zahtjeva;
Jedan supružnik nije imao sposobnost sklapanja ugovora;
U vrijeme vjenčanja jedan je supružnik već bio oženjen;
Supružnici su u međusobnom srodstvu u izravnoj liniji podrijetla ili su puni ili polubraća; čak i ako je obiteljski odnos usvojen;
Supružnici nisu izjavili brak zajedno i osobno pred matičarem; ili je za te izjave podložio uvjet ili rok;
Jedan je supružnik bio bez svijesti ili su im mentalne sposobnosti bile privremeno poremećene kad su ušli u brak;
U vrijeme ceremonije vjenčanja jedan supružnik nije znao da se sklapa brak;
Jednog supružnika prijevara je navela da uđe u brak;
Jedan je supružnik prisilno prisiljen na brak;
U vrijeme sklapanja braka, oba supružnika složila su se da ne namjeravaju stupiti u bračnu vezu.
Cijene poništenja mogu se razlikovati. Morat ćete angažirati odvjetnika ili odvjetnika koji će podnijeti vašu prijavu; što je slučaj složeniji, to će više naplatiti. Međutim, postupak je obično jeftiniji od postupka razvoda.

Oni s niskim primanjima mogu biti u mogućnosti zatražiti pravnu pomoć i drugu pomoć; vaša će zarada odrediti koju ćete pomoć dobiti.

Oglasi

Angažiranje posrednika za razvod braka

Iako to nije uobičajena opcija u Njemačkoj, neki parovi možda više vole razdvojenost riješiti posredovanjem pri razvodu, jer to štedi potrebu za obraćanjem sudu. Kvalificirani i neovisni posrednik pomoći će paru da nađe sporazumno rješenje za podjelu imovine i druga pitanja. Posrednika možete potražiti na OVOM linku

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook