Connect with us

Njemačka

Tajni spisi policije DDR-a: Još uvijek veliko zanimanje

Objavljeno

on

I više od tri desetljeća od nestanka Njemačke Demokratske Republike (DDR), zanimanje za uvid u spise tajne policije Stasi još je uvijek velik, priopćila je uprava Saveznog arhiva u Berlinu u srijedu.

U protekloj godini su podnesena 29.064 zahtjeva za uvid u vlastite spise tajne policije DDR-a (Stasi) što je tek nešto manje nego 2021. Od ustanovljenja Stasi arhiva krajem 1990. podneseno je 7.438.829 zahtjeva za uvid u vlastite spise i dosjee privatnih osoba.

Povjerenica savezne vlade za pomoć žrtvama DDR režima tj. državne Stranke socijalističkog jedinstva (SED) Evelyn Zupke ukazala je na aktualnost pitanja suočavanja s prošlošću.

„Veliko neprestano zanimanje za uvid u spise pokazuje upečatljivo kako ovaj dio naše povijesti seže i do današnjice“, rekla je Zupke.

Ona je objasnila da se mnogi bivši žitelji Istočne Njemačke tek sada, s odlaskom u mirovinu, započinju baviti vlastitom prošlošću. Ona je objasnila i kako je još uvijek mnogo zahtjeva za političkom rehabilitacijom osoba koje su dolazile u sukob s DDR režimom.

Oglasi

„Za mnoge su spisi dokaz o nepravednosti DDR-a. Počinitelji šute ali zato spisi govore“, zaključila je Zupke.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook