Connect with us

Tech

Temu aplikacija: Svatko tko ovdje naruči može počiniti i kazneno djelo

Objavljeno

on

Temu aplikacija

Temu aplikacija se već neko vrijeme agresivno oglašava u Njemačkoj. Niske cijene privlače mnoge kupce. Ali to sa sobom nosi i neke probleme.

Dugo je službena aplikacija iz ChatGPT-a bila na prvom mjestu u App Storeu – umjesto nje postoji aplikacija za kupovinu koja je donedavno bila potpuno nepoznata, ali je odjednom vidljiva posvuda.

Riječ je o aplikaciji Temu koja dolazi s motom “Kupuj kao milijarder”. Ovo je aluzija na male cijene koje proizvođači reklamiraju. Aplikacija je i dalje na drugom mjestu ljestvice.
Ali ozbiljno: slušalice za dva eura? Takva reklamna obećanja postavljaju pitanje radi li se o uglednoj trgovini ili kupci ovdje samo razbacuju novac.

Potrošački centar Sjeverne Rajne-Vestfalije sada upozorava korisnike na moguće poreze i carine te savjetuje sljedeće:

  • Informirajte se o važećim carinskim propisima
  • Nemojte plaćati unaprijed
  • Imajte na umu: ako roba dolazi s Dalekog istoka, rokovi isporuke mogu biti duži
  • Budite kritični – također prema recenzijama proizvoda od drugih korisnika i dobijte konkretne informacije prije kupnje
  • Ako vam je teško odoljeti Temuovim stalnim reklamnim ponudama, možete isključiti push obavijesti u postavkama svog pametnog telefona, odjaviti se s newslettera e-poštom ili odgovoriti na promotivni SMS sa STOP (prema Temuovim uvjetima korištenja od 8. srpnja 2023.).
  • Temu jako zanimaju osobni podaci. Stoga svakako deaktivirajte praćenje lokacije u postavkama pametnog telefona. Centar za savjetovanje potrošača također ne savjetuje “jedinstvenu prijavu”. Također biste trebali zabraniti pristup kontaktima, ID-u za oglašavanje, fotografijama i mikrofonu.

Temu aplikacija za kupovinu: Držite oči otvorene prije povoljne kupnje

Ako ste u posljednje vrijeme vidjeli stalne reklame za Temu, onda to nije slučajno, jer pružatelj svim silama pokušava steći popularnost u Europi. Platforma funkcionira pomalo poput Amazonove tržnice ili stranice AliExpress – tako da Temu ne prodaje sam proizvode, već putem proizvođača trećih strana.

Kao i kod drugih kineskih mjesta za kupovinu, roba se prvo uvozi, što dovodi do dugog vremena isporuke. Iako Temu tvrdi da svu robu šalje besplatno, ovaj učinak se gubi ako morate dodatno platiti u Njemačkoj.

Oglasi

Medijski odvjetnik Christian Solmecke čak izvještava u videu na YouTubeu da tamošnji nalog može imati pravne posljedice. Univerzalni poštanski ugovor za male pakete propisuje da se za narudžbe u vrijednosti većoj od 150 eura mora platiti carina.
Međutim, Temu može poslati takve narudžbe u manjim djelomičnim pošiljkama, svaka u vrijednosti manjoj od 150 eura. Ako carina to primijeti, morat ćete platiti uvozni porez na promet i carinu.
Na Temu također postoje neki proizvodi koji su zabranjeni u Njemačkoj. Osim nacističkih fan predmeta, to uključuje i plagijat proizvoda – a ako tamo kupite nekoliko proizvoda, mogli biste biti optuženi za komercijalnu namjeru. Tada, prema Solmeckeu, sporni iznos može brzo dosegnuti pet znamenki.

U svakom slučaju, Temu dobiva neke negativne recenzije na web-mjestu Trustpilot, a recenzije s 5 zvjezdica često imaju uključen tzv. kod vaučera (stimulirano ocjenjivanje).

Kupci koji su stvarno isprobali platformu kao negativno navode sljedeće:

  • pošiljke nisu primljene
  • loše pakirani proizvodi
  • pokvarena roba
  • problemi s procesom plaćanja

Ali čak ni isporuke koje stignu ne odgovaraju uvijek specifikacijama. Odjevni predmeti mogu biti isporučeni u drugoj boji ili plastični proizvodi mogu puknuti prilikom prve uporabe.
Prema tim ljudima, služba za korisnike očito nije bila od velike pomoći jer ne govori njemački.

Budući da Temu nema sjedište u EU-u, imat ćete više poteškoća u ostvarivanju svojih prava kao kupac.Kao korisnik, ne sklapate ugovor sa samim Temuom, jer platforma služi samo kao posrednik. Doći do stvarnog dobavljača robe gotovo je nemoguće.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook