Connect with us

Posao

Bitka za Spezi: Paulaner pobijedio na sudu

Objavljeno

on

Spezi Paulaner

Riječ je o deset milijuna eura i ugovoru iz 1974. godine. Jedna augsburška pivovara se nadala dobiti novac od licence od poznate tvrtke iz Münchena.

Regionalni sud je upravo presudio u predmetu spora oko Spezija. Središnja točka prijepora dvaju proizvođača pića je ugovor iz 1974. godine koji su Švabe sada raskinule. U nadi da će tvrtka sa sjedištem u Münchenu licencnim ugovorom podijeliti troškove razvoja njihovog brenda tužili su Paulaner. Sporni iznos, deset milijuna eura.

Pozadina slučaja

Tvrtka iz Augsburga je već imala registriranu robnu marku “Spezi” sredinom 1950-ih. Paulaner je tek nakon toga plasirao svoj “Paulaner Spezi” na tržište. Kompanije su tada sklopile navedeni sporazum 1974. kako bi izbjegle sporove. Međutim Sebastian Priller-Riegele, direktor obiteljske pivovare Riegele u Augsburgu smatra da današnja Paulaner grupa nije pravni sljednik ugovora te je također izjavio da je ugovor raskinut.

Umjesto toga, “Švabe” su htjele sklopiti licencni ugovor. S druge strane, Münchenci su se žalili i sada su to pravo ostvarili na sudu.

Prema mišljenju suda, ugovori o razgraničenju žiga, za razliku od ugovora o licenci, ne mogu se pravilno raskinuti. A Paulaner nije naveo razlog za izvanredni otkaz.

Oglasi

Iskreno sam razočarana“, objašnjava Priller-Riegele u intervjuu za AZ. Sada želimo detaljno ocijeniti presudu. Tada bi mogli napraviti korak do sljedeće instance, Višeg zemaljskog suda. Ono što Priller-Riegele posebno smeta: u ugovoru se nekoliko puta spominje licenca, ali direktor kaže da nikada nije bilo riječi o razgraničenju ili sporazumu o razgraničenju.

Poznato je da je jednom čovjeku radost, drugome tuga. To se posebno odnosi na građanske parnice. U svakom slučaju, predstavnik Paulanera Martin Brümmerhoff je “sretan i zadovoljan” odlukom 33. građanskog vijeća, specijaliziranog za pravo žigova, kojim predsjeda Monika Holzner.

Odbor smatra da je sporazum iz 1974. i dalje “učinkovit i opstaje”. Važna napomena: pojam “licenca” uklonjen je iz naslova ugovora i zamijenjen sa “sporazum”, objašnjava Anne-Kristin Fricke, glasnogovornica okružnog suda. Sud također priznaje da je Paulaner pravni sljednik sporazuma.

Pobjednik oprašta

Glasnogovornica Paulanera Birgit Zacher: “Zadovoljni smo što je sud slijedio naše obrazloženje. Naravno, i dalje smo otvoreni za razgovore s pivovarom Riegele, jer već gotovo 50 godina postoje specijaliteti oba brenda – svaki ima svoj okus, svaki ima svoju prezentaciju, svaki ima svoje obožavatelje – i samim tim zaslužuje svoje mjesto na polici.

Ostaje da se vidi da li će ova pravna sapunica dobiti i svoj nastavak na Višem sudu.

Oglasi

Continue Reading
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook