Connect with us

Kultura

Dora Pejačević: Povratak u München na filmskom platnu

Objavljeno

on

Od 08. ožujka u Munchenu možete pogledati film o čuvenoj hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević. Film nosi naslov: DORA – FLUCHT IN DIE MUSIK

Uranjamo u vrijeme koje ima više zajedničkog s današnjicom nego što bi se moglo pomisliti. U tom “svijetu od jučer” skladateljica Dora Pejačević stvorila je djela koja ni po čemu nisu inferiorna onima svojih slavnih muških kolega.

Rođena kao grofica 1885., rano je mogla razviti svoj talent. No nakon Prvog svjetskog rata i raspada monarhije morala je svoj život prilagoditi novom dobu kako bi mogla nastaviti skladati. “Osoba poput mene ne može birati razred”, napisala je.

Dora Pejačević rođena je u Budimpešti 1885. godine. Kći je hrvatskog bana, grofa Teodora Pejačevića i mađarske barunice Lille Vay de Vaya, školovane pjevačice i pijanistice. I njezin djed Ladislav Pejačević bio je ban Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, od 1880. do 1883. godine.

Nakon tragične smrti u Münchenu 1923. Dora Pejačević je pala u zaborav. U filmu njezina glazba ponovno oživljava i provodi se plan s orkestrom Leipzig Gewandhaus koji nije uspjela dovršiti prije 100 godina.

Oglasi

Više o filmu i terminima emitiranja OVDJE

Film se emitira u

Theatiner Film

Theatinerstrasse 32
80333 München

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook