Connect with us

Sportske Nidžarije

LAPTOP TRENERI: Širokopojasno znanje i vještine iznimnih stručnjaka

Objavljeno

on

Robert Klauß

Kada se 2009. godine RB Leipzig kao friško pokrenuti projekt, probijao kroz Oberligu, (5. rang njemačkog ligaškog nogometa) gostovanja su im bila traumatična i neugodna iskustva. Nakon utakmice morali su na brzinu se istuširati i što prije napustiti stadion, ali domaći navijači su ih redovito čekali na putu do autobusa i često ih vrijeđali i fizički napadali.

Znali su svi u Njemačkoj da se rađa “čudovište” upogonjeno najpoznatijim energetskim napitkom koje je uspjelo zaobići na “legalan” način pravne zavrzlame i staviti u pogon u potpunosti klub kojim će upravljati korporacija onako kako je u njenom stilu. To je nogometnoj Njemačkoj bio potpuni šok!

Navijači drugih klubova su to osjećali i shvaćali tako kao da im je netko ukrao nogomet onakav kakvim su ga oni živjeli godinama. Ali nitko tada nije baš mogao niti znati da će ta “mašinerija” ipak biti drastično drugačija od klubova koje su iz pepela izdigli šeici i ruski oligarsi svojim petrodolarima. Nije bila riječ o tome da dođe netko ili neka korporacija i ubrizga silne novce, pokupuje sve što vrijedi na tržištu i krene u pohod na titule.

RB korporacija je ubrizgala sistem i to temeljit i posve proračunat program do u tančine.

I odmah da se ogradim, to nije nešto čime bi ih pravdao niti što ih lišava svih ovih godina mnogih kritika i izrugivanja jer su, da bi zaobišli pravne norme, ipak nešto dali nogometu. Dali jesu puno, ali vječno će ostati i to na koji su način i kako došli do toga da implementiraju svoj sustav i načine – “svoju stvar”.

Oglasi
Robert Klauß

To je tema za jedan mnogo dug i težak tekst, nekom drugom prilikom. Ali za one koji manje upućeni su i za one koji inzistiraju mogu samo ukratko obrazložiti. U Njemačkoj vrijedi “pravilo 50 + 1 glas”. To znači da klubove vode njegovi članovi koji plaćaju članarinu i uključeni su direktno u vođenje kluba. Ne može doći šeik i donijeti milijune i stvoriti prčiju od kluba. Ali u RB korporaciji (RB Salzburg, RB Leipzig, New York Red Bulls, Red Bull Brasil, Liefering…) došli su na ideju da iznos članarine bude jako visok, suludo, kako običnom čovjeku ne bi palo na pamet da se učlani. A onda su članovima postali nekolicina bliskih korporaciji koji tu sumu mogu plaćati, a samim time korporacija ima samo svoje ljude u članstvu i potpuno upravlja klubom kako hoće i želi.

Uredu, to nije baš tako, iako su zaobišli neke pravne norme idalje ne rade prčiju od kluba i ne upravljaju klubovima kao neki nama mnogo poznatiji “međugorski osuđenici”. To bi bilo ukratko i poprilično priprosto objašnjenje ove nadasve jako kompleksne i teške teme koja bi, kažem opet, trebala jako puno stranica da se u potpunosti pojasni do u tančine ispravno.

Na sreću po nogomet i sve nas ljubitelje njegove mu, korporacija je ipak zarad reklame sebe same sve drugo u svom izletu u nogomet pokušala napraviti što kvalitetnije, što bolje i produktivnije i za sam nogomet, njegove ljubitelje i aktere – nogometaše i trenere.

I tako su “posijali” brojne škole nogometa diljem svijeta i uz njih razaslali brojne skaute u svaki kutak ove naše kugle zemaljske i svaki sokak u kojemu se šuta lopta. Nije im trebalo dugo da dođu do brojnih vanserijskih talenata iz mnogo zemalja i da ih privole da potpišu za njihove akademije u nekoliko franšiza RB-a. I ne samo to, nego su paralelno postavili sustav pod kojim će školovati svoje trenere – stručnjake koji će tako voditi njihove klubove da stilom, igrom i ponašanjem upravo promoviraju ono što korporacija jest i što želi da reklamira da jest. Lepršavost, poletnost, snaga, silina, mudrost, inteligentnost, kvalitetno djelovanje pod pritiskom…

Na tom putu školovanja brojnih svojih trenera mnogi su otpali prirodno, mnogi su usred procesa dobili druge ponude i prihvatili ih pa se onda malo drugačije oblikovali, mnogi su uspjeli proći do kraja, ali ih je previše da bi svi radili u RB klubovima pa ih sada imamo doslovno svugdje. Ali poanta je da je taj sustav zaista iznjedrio nevjerojatno puno jako uspješnih stručnjaka. I to ne samo ovih koji već drmaju u poznatim klubovima nego i puno još uvijek anonimnih stručnjaka od kojih će većina i ostati takvima, ali negdje u tišini rade strašan posao u nogometnoj industriji.

Svako malo ipak i neki od njih iznenada iskoči negdje i preuzme neku ekipu, a onda se svekolika javnost zapita otkuda je sad iskočio ovaj anonimac jer često su to i ljudi koji nisu ostvarili čak niti profesionalnu karijeru nogometaša.

Oglasi

To su takozvani “laptop” treneri koje veći dio nogometne javnosti s tim nazivom pokušava ismijati i sprdati. I grdno se vara!

“U tridesetak godina amaterskog nogometa naučiš mnogo toga, ali bez obzira što nisam bio profesionalac ipak sam u prednosti nad bivšim profesionalcem koji je upravo završio karijeru i kreće sa radom u trenerskim vodama. U više od 10 godina treniranja mlađih uzrasta kroz RB trenerske škole i programe nosim potpuno iskustvo i znanje iz video analize i skautinga, kako protivnika tako i igrača, periodizacije treninga, trening procesa, atletskog treninga i znanja iz područja sportske medicine” – kaže Robert Klauß, trener njemačkog velikana 1. FC Nürnberga u razgovoru za nogometni magazin 11 Freunde.

Robert jedan je od nogometaša koji je prošao traume sa početka teksta kada se “rađalo čudovište” danas u cijelom svijetu poznato kao RB Leipzig i probijalo se kroz niže lige gdje su ih svi mrzili i dočekivali poslije utakmice na putu do autobusa. Bio je, kako sam kaže, loš nogometaš i čim je RB Leipzig promoviran u Regional ligu došli su profesionalci i za njega nije bilo mjesta niti blizu toj momčadi, ali je korporacija imala osjećaj za nekoga tko je tu godinama i poznaje prilike i tradiciju kluba u dušu pa je stoga radio godinama u mlađim selekcijama i pekao zanat. Kada je 2017. Ralf Rangnick ponovno morao doći u RB Leipzig da “popravi” neke stvari, za pomoćne trenere je uzeo Jessea Marscha i potpuno nepoznatog Roberta Klaußa. Tu je započeo njegov uspon i stvaranje statusa istočnonjemačkog Juliana Nagelsmanna kako mu danas tepaju.

1. FC Nürnberg je 9 puta osvajao prvenstvo Njemačke i 4 puta Kup, stvarni je to velikan, ali koji već godinama proživljava teške dane, većinom u drugoj ligi. Višegodišnju depresiju i pesimizam Klub je pokušao prekinuti angažirajući starog i prekaljenog trenerskog lisca Dietera Heckinga, ali na mjesto sportskog direktora jer, jasno je bilo svima, njegovi trenerski dani su odbrojani. Novi nogometni trendovi neumoljivo gaze, ali na sreću svjestan je toga bio i Hecking pa je mudro uvidio da 1. FC Nürnbergu treba novi zamah, svježa krv i potpuni zaokret. Na poziciju glavnog trenera instalirao je Roberta Klaußa. Javnost se snebivala, veći dio nje. No, ovi se nisu osvrtali nego su bezobrazno nakon jedva izborenog opstanka u drugoj ligi najavili da imaju plan da u svega nekoliko godina vrate velikana u Bundesligu.

U godinu i pol su već uspjeli od izgubljenog kluba i tmurne atmosfere dovesti se gotovo u borbu za promociju u najviši rang. Nekim ludim razvojem u posljednjih nekoliko kola nikad zanimljivije druge lige možda bi se i mogli domoći 3. pozicije iako je to teško očekivati. Plan za ovu sezonu je bio svakako dovući se na neko od 5. do 8. mjesta iako su im predviđali ne bolji plasman od 10. pozicije.

Nebitno, ako i u narednih par godina ne uspije ostvariti plasman sa 1. FC Nürnbergom ostvariti će ga negdje drugdje. Ali već tu je pokazao da sa 35 godina u stanju je preuzeti klub na rubu očaja i zauzdati ga u vrlo kratkom vremenu, pa ga zatim vrlo brzo transformirati da ponovno sanja povratke na stare staze slave.

Oglasi

Nije loše za jednog “laptop” trenera.

Robert Klauß, zapamtite!

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook