Connect with us

Savjeti

Samohrana majka u Njemačkoj: Što nakon razvoda?

Objavljeno

on

Samohrana majka sa djecom

Biti samohrana majka u Njemačkoj može biti izazovno iskustvo, posebno nakon razvoda. Međutim, postoje određena prava koja samohrana majka ima, kako bi se osiguralo njeno dobro i dobro njenog djeteta.

Prije svega, samohrana majka u Njemačkoj ima pravo na podršku djeteta od drugog roditelja. To se određuje njemačkim zakonom o podršci djetetu, koji uzima u obzir prihode i imovinu oba roditelja, kao i potrebe djeteta. Iznos podrške djetetu obično je fiksni postotak neto prihoda drugog roditelja i plaća se dok dijete ne navrši 18 godina.

Arbeitslosengeld II ili Hartz IV

Samohrana majka također ima pravo na financijsku pomoć od države, poput Zakona o radnoj i dječjoj pomoći (Arbeitslosengeld II ili Hartz IV) i Zakona o pomoći za skrb za djecu (Kinderbetreuungsgeld). Ove pomoći su namijenjene da pomognu samohranim majkama s njihovim životnim troškovima i troškovima skrbi za djecu.

Pored toga, samohrana majka ima pravo na pomoć u stambenom smještaju, poput njemačkog zakona o socijalnom stanovanju (Wohngeldgesetz). Ovaj zakon pruža financijsku pomoć obiteljima i pojedincima s niskim prihodima, uključujući i samohrane majke, kako bi im pomogao platiti troškove najma i režija.

Obrazovanje i osposobljavanje

Samohrana majka također ima pravo na priliku za obrazovanje i osposobljavanje, kao i pravo na rad. Njemački zakon o pomoći za obrazovanje i osposobljavanje (BAföG) pruža financijsku pomoć studentima, uključujući i samohrane majke, kako bi im pomogao platiti troškove obrazovanja i osposobljavanja. Uz to, njemački zakon o jednakosti (Allgemeines Gleichbehandlungsgesetz) zabranjuje diskriminaciju samohranih majki na radnom mjestu.

Oglasi

Samohrana majka također ima pravo na pravnu zastupanje i savjetovanje. Oni mogu tražiti savjet od odvjetnika ili savjetnika kako bi im pomogli navigirati kroz pravni sustav i zaštititi svoja prava.

Važno je napomenuti da prava samohranih majki u Njemačkoj mogu varirati ovisno o specifičnim okolnostima slučaja. Međutim, gore navedena prava su osnovna prava koja samohrana majka ima u Njemačkoj nakon razvoda.

Zaključno, biti samohrana majka u Njemačkoj može biti teško, ali postoji mnogo prava i zaštita koji osiguravaju da se samohrana majka i njena djeca dobro zbrinu. Uz prave resurse i podršku, samohrana majka može se suočiti s izazovima života nakon razvoda i izgraditi bolju budućnost za sebe i svoju djecu.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook