Connect with us

Bavarska

Šef MVG-a Wortmann siguran: Karta od 49 eura uskoro će poskupjeti

Objavljeno

on

MVG ovih dana slavi 250.000 prodanih Deutschland Ticketa. No, kakav učinak ima u Münchenu, raspravlja se nakon mjesec dana. Šef MVG-a Ingo Wortmann čvrsto pretpostavlja da se cijena ne može održati ni godinu dana.

Ponuda je bestseler, nema sumnje. Ulaznica od 49 eura premašila je sva očekivanja u Münchenu. Prije nego što je predstavljen, MVG je prodavao 250.000 Isarcard kartica mjesečno. U svibnju je još uvijek bilo 150.000 – plus 250.000 njemačkih ulaznica.

Učinak “njemačke karte” ostaje kontroverzan

Dakle, prodano je 400.000 sezonskih karata, a u Münchenu ima i kupaca koji su koristili S-Bahn, Deutsche Bahn ili sasvim druge ponuđače.

Uspjeh bez sumnje. Ali koliko se ljudi doista promijeni, od koliko će se prometnih gužvi i ispušnih plinova osloboditi grad, ostaje pitanje rasprave. I: vrlo brzo prijeti nevolja s druge strane. Jer karta će vjerojatno biti skuplja od 49 eura po kojima je karta popularno dobila ime.

Šef MVG-a Wortmann: “Do sada je politika uhvatila razliku”

Ingo Wortmann nije samo šef MVG-a, već i predsjednik Udruge njemačkih prijevozničkih poduzeća VDV. Na pitanje AZ-a potvrdio je u ponedjeljak da čvrsto vjeruje da će karta za Njemačku poskupjeti početkom 2024. godine. “Do sada je politika apsorbirala razliku do prijašnjih prihoda prijevozničke tvrtke”, rekao je Wortmann.

Oglasi

No, ne pretpostavlja da će tako i nastaviti s obzirom na visoku inflaciju. U SWR-u se ranije žalio na “dodatne troškove, materijalne troškove, troškove osoblja” i na zahtjeve za plaćama u posljednjih nekoliko tjedana.

Wortmann: “Sve cijene karata morat će se povećati”

U svojim pregovorima o financiranju savezna i pokrajinska vlada imaju priliku ublažiti povećanje cijene karte za Njemačku, rekao je Wortmann.

“Ali to neće funkcionirati 100 posto”, rekao je šef MVG-a. Ne vjeruje da će to klasičnu pretplatu na Isarcard ponovno učiniti privlačnijom za mnoge kupce Deutschlandticketa. “Mislim da će sve cijene ulaznica morati biti povećane.”

Povećanje cijene karte za Njemačku? SPD-ov prometni stručnjak smatra to “apsurdnim”

O tome bi se mogla pokrenuti žestoka politička rasprava. Nikolaus Gradl, prometni stručnjak gradske uprave SPD, rekao je u ponedjeljak: “Smatram apsurdnim ako cijena pretplate ne vrijedi čak ni dvanaest mjeseci. Za nas povećanje cijene nije opcija.” Deficit bi se i dalje trebao financirati iz federalnog i državnog proračuna.

Za razliku od Wortmanna, Gradl ne vjeruje da će poskupljenja u konačnici doći. “Sve savezne države i saveznu vladu trebale bi uvjeriti u plan”, rekao je. “To bi trebalo biti teško. Jer SPD je uvijek zagovarao socijalno prihvatljive cijene i proširenje ponude financiranja poreza na svim razinama.”

Oglasi

Šef MVG-a Wortmann: “Do sada se nije primijetila veća potražnja za autobusima i vlakovima”

Mišljenja se razlikuju i oko toga kakve je to posljedice imalo na promet u Münchenu u prvih nekoliko tjedana.

Wortmann je u ponedjeljak rekao da je “puno” karata za Njemačku prodano, ali do sada nije bilo zamjetnog povećanja potražnje za autobusima i vlakovima.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook