Connect with us

Gastro patrola

Što se jede u Njemačkoj na Badnjak i Božić?

Objavljeno

on

Wurst mit Kartoffelsalat

Prehrambene navike ali i običaji se razlikuju od zemlje do zemlje. Istražili smo što se najviše konzumira u Njemačkoj na Badnjak i Božić

Kod nas je tradicija da se na Badnjak posti no u Njemačkoj nije tako. Nijemci imaju drugačije običaje kada je u pitanju blagdanska hrana. Doduše i kod nas se običaj posti tumači na način da je trpeza puna i prepuna samo što nema mesa i masnoće.

Kobasice i krumpir salata

Nijemci ne poste na Badnjak. Istraživanje pokazuje da preko 36% ljudi jede kobasice i krumpir salatu na Badnjak. Djelomično je to zbog činjenice da je preuzet iz ranijih obiteljskih običaja, ali i zato što se veliki božićni jelovnik poslužuje na Božić.

Na drugom mjestu je Fondue/Racclete, slijedi goveđe i svinjsko pečenje a na četvrtom mjestu je riba.

Kada je u pitanju riba, izbor najčešće pada na file lososa.

Oglasi

Božićni menu

Što se tiče samog Božića tu je na prvom mjestu dominantno pečenje od guske ili patke. Slijedi goveđe ili svinjsko pečenje a na trećem mjestu je divljač.

Barem do polnoćke/poslije božićne mise meso je nekada bilo tabu u katoličkim krajevima. Kobasice i krumpir salata na Badnjak nisu baš “tradicionalne” no statistike govore svoje. Naravno običaji se razlikuju od regije do regije.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook